Alibeyköy barajında akan dere tehlike saçıyor

İstanbul’da Alibeyköy barajında meydana gelen toplu balık ölümlerinden sonra bu kez Sultangazi Habibler Mahallesi içinden geçip baraja akan deredeki tavuk ve buna benzer hayvanların telef olması, bölgede bulunan gecekondu sakinlerini endişelendirmeye başladı. 

YAŞAM 26.07.2021, 13:31
Alibeyköy barajında akan dere tehlike saçıyor

Habipler'de Alibeyköy barajına akan derenin senelerdir berrak ve temiz olmasına rağmen son 6 aydır bütünüylen kirlendiğini ve kötü kokular yaydığını ifade eden vatandaşlar, konuya ilişkin İBB ekiplerine birçok kez problemin kaynağının tespit edilip çözülmesi için başvurduklarını fakat net bir cevap alamadıklarını aktardılar.

“Tavuklarımız her gün oluyor”

40 senedir bu bölgede hayatını sürdüren Gülseher Çelik, daha önce bu tarz bir durum yaşamadıklarını ve dereden akan su ile eskiden çamaşır yıkadıklarını belirterek, "Her türlü mahsulü alırdık önceden. Şu an ise hepsi kuruyor. Tavuklarımız her gün ölüyor. Yetkililere birçok kez söyledik ancak gelip bakıyorlar ve sonra da gidiyorlar bir sonuç yok. Sürekli bir şekilde dere pas ve mazot kokuyor. Hayvanlardan vazgeçtik artık çocukların da sağlığını tehdit etmeye başladı. Çocuklarımı burada büyüttüm ben şimdi ise torunlarım bize geldiğinde dereye sakın yaklaşmayın zehirlenirsiniz şeklinde onları tembihleyerek bekçi gibi devamlı peşlerinden koşuyorum. Eskiden hiç böyle değildi" ifadelerini kullandı. 

Torununun dudağında ortaya çıkan yarayı işaret eden Çelik, "Son zamanlarda çocukların yüzlerinde ve ellerinde sivilceler çıkmaya başladı ve kaşıntı yapıyor. Hastaneye götürdük merhem verdiler fakat hiçbir işe yaramadı. Yağmur yağdığında dere taşıyor ve kapımıza kadar ulaşıyor" sözlerini sarf etti.

“Hayvanları telef ediyor”

Bölge sakinlerinden biri olan Bayram Soner, "40 senedir burada yaşıyorum ve bu derenin aktığını biliyorum. Buradan akan su direkt bir şekilde Alibey barajına gidiyor. İBB’ye birçok kez ilettik bir kanal yapılmasını talep ettik. Akan su daha temiz bir biçimde baraja ulaşsın diye fakat yapmadılar. İBB'nin bir uygulaması var; bu tarz alanlarda sinekler olmasın diye ancak buradaki su, böyle açık bir biçimde aktığı sürece sinek de gelir her şey de olur. Dereye muhtemelen kimyasal karışıyor ve hayvanları da bu şekilde telef ediyor. İBB inşallah bununla ilgili bir tedbir alır" ifadelerine yer verdi.

Evinin bahçesinde köpek besleyen vatandaşlardan Erdal Çelik, "Bu dereden akan su yüzünden 2 yavru köpeğim öldü, anneleri de zayıfladı ve hastalandı. İBB'ye aktardık ancak hiçbir şekilde ilgilenmediler az önce de bir tavuğumuz daha telef oldu. Yine de onlara ulaşamadık. Daha önce buradan berrak ve temiz su akardı. Buradan akan suyu hayvanlarımıza içirirdik fakat 6 aydır çok kötü ve pis bir şekilde akıyor. Yağmur yağdığı zaman ise siyah bir şekilde akıyor" açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)