Alamos Gold, Kaz Dağları'ndan vazgeçmiyor

Kaz Dağları'nda çok tartışma yaratan ve bölgede eylemlerin yapılmasına sebep olan Alamos Gold'un maden çalışmaları ruhsatı yenilenmedi.

YAŞAM 14.10.2019, 17:50
Alamos Gold, Kaz Dağları'ndan vazgeçmiyor

Kaz Dağları'nın Çanakkale'de kalan kısmındaki Kirazlı bölgesinde altın madeni çalışmaları ve ağaç kesimleri yüzünden gündeme oturan Kanadalı Alamos Gold, 13 Ekim'de sona eren maden ruhsatının yenilenmediğini duyurdu. Şirket, ruhsatın iptal edilmediğini, sadece sona erdiğini ve yenilendiğinde inşaat çalışmalarının devam edeceğini söyledi.

Alamos Gold, durumla ilgili bir yazılı açıklama yaptı. Açıklamada "Şirket ruhsatın yenilenmesi için tüm düzenleyici gereksinimleri ve şartları yerine getirmiş ve makul olarak ruhsatın yenilenmesini bekliyorduk. Şirketimiz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile ruhsatın yenilenmesi için görüşmelerini sürdürüyor" ifadelerini kullanan şirket, 2010 yılından beri Türk yetkililerle ve Kirazlı halkıyla proje üzerinde çalıştıklarını da bildirdi.

Açıklamada, Kirazlı halkının projeyi desteklediği ve sosyal medyada dolaşan bilgilerin yalan bilgiler olduğu da iddia edildi.

Şirket, ruhsat yenilenmesinin gecikmesinden dolayı madenin planlanan 2020 yılı sonunda açılamayacağını, yeni planın ruhsat yenilenmesinden sonra duyurulacağını da belirtti.

Ekoloji Birliği: Alamos Gold, Kirazlı'yı acilen terk et!

Kaz Dağları'ndaki projeyle ilgilenen Doğu Biga Madencilik ise Twitter üzerinden bir açıklama yaptı. Açıklamada, Kirazlı Altın Madeni Projesi'nin 2021'de işler durumda olacağı iddia edildi.

Ekoloji Birliği de konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Birlik, Alamos Gold'un derhal alandan çekilmesi gerektiğini, eğer çekilmezse şirketin bölgede "işgalci konumunda" olacağını söyledi. Birlik aynı zamanda konunun yasal olarak da takip edileceğini söyledi.

Çanakkale merkezine bağlı Kirazlı köyü yakınlarında, Alamos Gold'un çalışmalarının, daha önce belirtilenden çok daha geniş bir alanda ağaç kesimine ve kazıya sebep olduğu iddiası yüzünden 26 Temmuz'da "Su ve Vicdan Nöbeti" gibi büyük tepkilere sebep olmuştu.

Yorumlar (0)