Akdeniz Körfezi'nde "şeytan vatozu" yakalandı

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Akdeniz için çok önemli ve nadir bulunan bir tür. Balıkçılar yakaladıklarında zaman kaybetmeden denize geri bırakmalılar" dedi. Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, şeytan vatozlarının önemini ise, "Bu deniz canlıları temiz suları severler. Balığın Antalya'da yakalanması, sularımızın temiz olduğunu da gösteriyor" sözleriyle açıkladı.

YAŞAM 09.01.2020, 15:30
Akdeniz Körfezi'nde "şeytan vatozu" yakalandı

Antalya Körfezi'nde üç ay içerisinde ikinci defa şeytan vatozu yakalanması, Antalya Körfezi'nin son derece temiz olduğu anlamına geliyor çünkü şeytan vatozları, temiz olmayan sulara asla gelmiyor.

Konyaaltı Plajı'nda "at çek" yöntemiyle balık avlayan Süleyman Yıldırım'ın oltasına büyük bir balık takıldı. Balığı kıyıya çıkartmayı başaran Süleyman Yıldırım, farklı bir tür olduğunu gördüğü deniz canlısının fotoğrafını çektikten sonra suya geri bıraktı.

Süleyman Yıldırım, balığın fotoğrafını Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu ile paylaşınca gerçek ortaya çıktı.

Balığın, Antalya Körfezi'nde daha önce sadece bir kez görülen şeytan vatozu olduğunu belirleyen Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Anadolu Ajansı (AA) muhabirine, şeytan vatozunun yaklaşık üç ay önce de Antalya Yat Limanı açıklarında bir balıkçının ağına takılması sonucu yakalandığını anımsattı.

Fotoğraflara bakıldığında balığın yaklaşık 20 kilogram ağırlığında olduğunu tahmin ettiklerini aktaran Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu şu bilgileri verdi:

"Kaçak avlanma nedeniyle dünyadaki sayıları hızla azalıyor. Kulakları sivri, siyah renkte ve yarasaya benzediği için şeytan vatoz ismini taşıyor. Akdeniz için çok önemli ve nadir bulunan bir tür. Balıkçılar yakaladıklarında zaman kaybetmeden denize geri bırakmalılar. Bu deniz canlıları temiz suları severler. Balığın Antalya'da yakalanması, sularımızın temiz olduğunu da gösteriyor. Az yavru verdikleri için de koruma altındalar. Umarım nesilleri bu sularda yüzyıllar boyu devam eder."  

Balıkçı Süleyman Yıldırım ise balığı ilk gördüğünde çok şaşırdığını, balığın kendisini çok yorduğunu söyledi. Süleyman Yıldırım, "Daha önce vatoz görmüştüm ama siyah renkte olanı ve sivri kulaklısını ilk kez gördüm." diye konuştu.

Yorumlar (0)