Akdeniz'in simgesi bir bir ölüyor...

Mersin'e bağlı Erdemli ilçesinde yer alan balıkçı barınağı ve plajın olduğu bölgeye nesli tükenmekte olan caretta caretta vurdu. İki hafta evvel de aynı bölgede bir deniz kaplumbağası ölü olarak bulunmuştu.

YAŞAM 02.01.2022, 18:34
Akdeniz'in simgesi bir bir ölüyor...

Edinilen bilgiler doğrultusunda, ilçede balıkçı barınağı ile halk plajına 100 metre açıklıkta cansız ceratta ceratta vurdu. Caretta carettanın hareketsiz olduğunu gören balıkçılar harekete geçti. Balıkçılar, cansız hayvanı barınağa çekti. 40 yaşlarında olduğu düşünülen kaplumbağanın incelenmesi amacıyla yetkililere haber verildi. 

Aynı alanda iki hafta evvel de 50 yaşlarında bir kaplumbağa ölü halde bulunmuştu.

Nesli tükenmekte olan her iki kaplumbağaya ilişkin olarak gerçekleştirilen ön incelemede ölümlerinin doğal olduğu, açık denizlerdeki fırtına ile sahile kadar geldikleri kaydedildi. Aralık ayında da Hatay'a bağlı İskenderun ilçesinde ölü halde bir deniz kaplumbağası bulunmuştu.

"Onlar Akdeniz'in simgesi"

Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Yalçın Sakın, kaplumbağa ölümlerinin kendilerini çok üzdüğünü söyleyerek, "Bundan birkaç hafta önce de 50 yaşlarında bir caretta carettaya rastladık. Buna da duyarlı balıkçılarımız denk gelmiş, buraya kadar getirmişler. Yetkililere vereceğiz. Bu hayvanlar denizin olmazsa olmazı. Onları kaybetmek bizi çok üzüyor. Bu kaplumbağa 40 yaşlarında, neredeyse bir insan ömrü gibi. Bunlar da bir can taşıyor. Bu hayvanlar Akdeniz'in simgesi. Onların neslini korumak için çalışmaya devam edeceğiz." sözlerini sarf etti. 

Deniz kaplumbağalarının açık denizlerde öldüğünü hatırlatan Sakın, akıntılarla da sahile kadar geldiğini sözlerine ekledi. 













Yorumlar (0)