Akdeniz'de facia! 1 milyon tonu geçti

Uzmanlar, Akdeniz'in hızlı bir şekilde plastik çöplüğü haline geldiği konusunda uyarıda bulundu. Akdeniz'deki plastik atıkların 1 milyon tonu geçtiği öngörülüyor.

YAŞAM 29.10.2020, 08:51 29.10.2020, 10:19
Akdeniz'de facia! 1 milyon tonu geçti

Akdeniz plastik çöplüğü haline geliyor. Konuya ilişkin araştırma IUCN (Dünya Doğa Koruma Birliği) tarafından yapıldı. Söz konusu araştırmaya göre; Akdeniz'e kıyısı bulunan ülkeler ile bu Akdeniz'e nehirler ile bağlanan ülkelerde yanlış atık uygulamaları mevcut. Bu uygulamalar nedeniyle Akdeniz'de yoğun bir şekilde plastik kirliliği meydana geliyor. 

Salı günü açıklamada bulunan IUCN (Dünya Doğa Koruma Birliği), Akdeniz'e kıyısı olan ya da nehirler ile bu denize bağlanan 33 farklı ülkeden Akdeniz'e senede neredeyse 230 bin tonluk plastik atığın boşaltıldığını bildirdi. Bu durum, bir günde 500'den fazla kargo konteyneri kadar çöpün Akdeniz'e boşaltılması manasını taşıyor. Yapılan araştırmaya göre; bu rakamın yüzde 94'ünü plastik atıklar meydana getiriyor.

Yetkililere göre; Akdeniz'e boşaltılan plastik atıkların 3'te biri bu denize kıyısı bulunan ülkelerden gelirken, 3'te ikisi ise nehirler aracılığıyla çevre ülkelerden geliyor. 

Türkiye üst sıralarda yer aldı 

Mısır, senede neredeyse 74 bin ton çöp ile Akdeniz'i en fazla kirleten ülke. İtalya, senede yaklaşık 34 bin ton çöp ile Akdeniz'i en fazla kirleten ikinci ülke. Türkiye ise senede 24 bin ton çöp ile Akdeniz'i en fazla kirleten üçüncü ülke. 

Nüfus yoğunluğuna göre...

Karadağ, nüfus yoğunluğuna göre değerlendirildiğinde Akdeniz'e en fazla çöp boşaltan ülke. Söz konusu ülkeden Akdeniz'e senede kişi başı 8 kilo plastik atık dökülüyor. Bu ülkeden sonra ikinci sırada Arnavutluk, üçüncü sırada Bosna Hersek ve dördüncü sırada Kuzey Makedonya yer alıyor.

Yetkililer, söz konusu atıkların yüzde 80'inin şu ülkelerden kaynaklandığını buldular:

- Türkiye,

- İtalya,

- Tunus,

- Kuzey Makedonya,

- Bulgaristan,

- Mısır,

- Arnavutluk,

- Uganda,

- Kenya. 

20 sene sonra ne olacak?

Akdeniz'deki plastik atıkların 1 milyon tonu geçtiği öngörülüyor. Söz konusu miktarın 2040 senesine kadar ikiye katlanabileceği ifade ediliyor. Akdeniz'i kirleten ülkelere önemli uyarılarda bulunuluyor. Bu ülkelerin mutlaka atık sistemlerini incelemeleri gerektiği belirtiliyor. Ayrıca, Akdeniz'i kirleten ülkeler için gerekli yaptırımların hayata geçirilmesi öneriliyor.

Yorumlar (0)