Akdamar Kilisesi 95 sene sonra 9’uncu ayinine ev sahipliği yapacak 

İnanç turizminin önemli merkezlerinden olan Van Akdamar’daki Akdamar Kilisesi, 9’uncu ayine 5 Eylül 2021 Pazar günü ev sahipliği yapacak. 

YAŞAM 03.09.2021, 11:45 03.09.2021, 11:47
Akdamar Kilisesi 95 sene sonra 9’uncu ayinine ev sahipliği yapacak 

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın özel izni ile Akdamar Kilisesi’nde 95 senenin ardından ilk kez 2010 senesinde düzenlenen ve senede bir kez gerçekleştirilen ayinlerin bu sene 9’uncusu düzenlenecek. Bir dönem ara verilen ve sonrasında tekrar başlayan ayinlere Covid-19 salgını sebebiyle sınırlı sayıda ziyaretçi alınacak.  

Van Gölü’ndeki Akdamar Adası’nda bulunan Akdamar Kilisesi’nde gerçekleştirilecek olan ayin, 5 Eylül Pazar günü Edremit ve Gevaş iskelelerinden teknelerle adaya taşınacak ziyaretçiler ile gerçekleştirilecek. Ziyaretçilerin HES kodu bilgileri alınacak ve ateşleri ölçülecek. Ayin sırasında mesafe ve maske takımına da dikkat edilecek. 

Hoşgörü Adası, ziyaretçiyle dolacak 

“Hoşgörü Adası” olarak da bilinen Akdamar Adası’nda, Vaspurakan Kralı I. Gagik tarafından 915-921 seneleri arasında inşa ettirilen ve Ermeniler için büyük önem taşıyan kilise, ayin sırasında ziyarete kapatılacak. Ayin sonrasında ise turistler için tekrar açılacak. 

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Emin Bilmez, konuyla ilgili şunları aktardı: “Salgın sebebiyle ayin sınırlı sayıda kişiyle yapılacak. Önceden belirlenen kişiler dışında adaya ve kiliseye kimse alınmayacak. Yalnızca 25 kişilik bir tören yapılacak. Bahçede de misafirler için alan oluşturulacak. Orada bir konuşma yapılacak. Basın mensuplarından ise akredite kişiler kiliseye alınacak. Ayin sonrasında ada, ziyarete açılacak. Ayin için tüm hazırlıklar yapıldı. Bu kilise, bölgenin inanç turizmi açısından merkezi olarak kabul ediliyor. Salgın koşullarının iyileşmesiyle birlikte burası çekim merkezi olacak.” 



“Kilise, İslam’ın hakim olduğu dönemde yapıldı” 

Bilmez: “Bu kilise, İslam dininin hakim olduğu bir dönemde inşa edildi ve bin yıldan uzun süredir bu topraklarda dimdik ayakta duruyor. Bu da Anadolu medeniyetinin en güzel göstergesidir. Farklılıklara saygı duyan, kendisi gibi inanmayanların inançlarına üst düzeyde saygı gösteren, kardeşçe bir arada yaşayan, coğrafyanın kader olduğu bilinciyle hareket eden bir medeniyetin mensubu olduğumuzun göstergesidir. Aynı coğrafyada yaşadığımız herkesle el ele vermeli, yeni umutlar, güzel yarınlar va hayaller için çırpınmalıyız.” 

“Misafirlerimiz en iyi şekilde ağırlanacak” 

Gevaş Belediye Başkanı Murat Sezer: “Akdamar Adası’nda gerçekleştirilecek ayinle dünyaya hoşgörü mesajını bir kez daha vereceğiz. Ayin için kente gelecek misafirlerimiz en iyi şekilde ağırlanacak. Programın sorunsuz tamamlanması için de tüm tedbirleri aldık. Ulaşımla ilgili hazırlarımızı tamamladık. Konaklama ve diğer konularda da bir eksiklik bulunmuyor. Yolcularımızı adaya taşıyacak tekneler hazır. Salgın koşullarına riayet ederek, ayinin en iyi şekilde gerçekleştirilmesini sağlayacağız.” 

Yorumlar (0)