Ağrı’nın asırlık tırpan usulüyle ot biçen çiftçiler görüntülendi

Türkiye’de hayvancılık ve tarımın yoğun olarak yapıldığı şehirler arasında Ağrı bulunuyor.

YAŞAM 28.07.2021, 16:39 28.07.2021, 17:01
Ağrı’nın asırlık tırpan usulüyle ot biçen çiftçiler görüntülendi

Yüksek rakıma sahip olan şehirde hayvancılık ve çiftçilikle uğraşan yöre insanları kışın beslemek için hayvanlarını, ot biçme mesaisi gerçekleştiriyor.

Düzlük alanlarda yer alan tarlalarını çiftçiler traktörle ve biçerdöverle biçen çiftçiler, dağlık alanlardaki tarlalarını ve otlarını biçmek amacıyla farklı bir çalışma yapıyor.

Otlar tırpanlarla biçiliyor

Günün ilk ışıklarıyla köylüler uyanarak tarlalara doğru çıkara, Doğu Anadolu’da asırlardır yaygın şekilde kullanılan el aleti tırpanlarla zorlu ot biçimi yapıyor.

Komşularına yevmiye karşılığında yardım ediyorlar

Bilek ve kol gücüyle sıcak havada bütün gün ot biçen çitçiler, kimi zaman yevmiye karşılığında komşularının da tarlalarında çalışıp ekmek paralarını çıkartıyor.

Dengbej söyleyip eğlenceye çeviriyorlar

Gruplar halinde bir araya gelerek aynı anda tırpanla hem ot biçen hem de Kürtçe olarak “dengbej” şarkıları söyleyip yorucu işlerini eğlenceli bir hale getiren köylüler, ardından otları tırmıklarla belirli yerlere toplayıp üst üste yığıyor.

Kuruyan otları traktörle taşıyıp evlerine yakın yerlere götürenler, yemi bu şekilde hazırlayarak kışın hayvanlarını besliyor.

Ömrünün yarısı tırpan yapmakla çekti

Diyadin’e bağlı Sürenkök köyünden İhsan Ergül, 60 yaşında olduğunu söyleyerek hayatının yarısını tırpanla ot biçerek geçirdiğini kaydetti.

“Tırpan bize dedelerimizden kaldı”

Biçerdöverlerin geçmişte az olduğunu, hemen hemen herkesin tırpanlar aracılığıyla otlarını biçtiğini söyleyen Ergül, şu ifadeleri kullandı:

“Her sene bu zamanlarda tırpanlarla ot biçmeye başlıyoruz. Son senelerde teknolojik olarak imkanlar arttığından tarlalarını vatandaşlar traktörlerle ve biçerdöverlerle biçiyor. Arazilerimiz dağlık alanlarda olduğundan tırpanlar yardımıyla otlarımızı biçiyoruz. Bu yıl kuraklıktan dolayı buğdayımızın rekoltesi düştü. 30 senedir tırpanla ot biçiyorum. Yaşlandığımızdan tırpanı yavaş yavaş bırakacağız. Otu tırpanla biçmek çok zor. Sabahtan akşama kadar zaten bilek gücüyle ot biçme işlemi yapıyorsunuz. Bize dedelerimizden kaldı bu tırpan. Dedelerimiz babalarımıza, onlar ise bize bıraktı, bizler ise gençlere bırakacağız.”

5-10 kişilik gruplar halinde bir araya geldiklerini söyleyen Ergül, tırpanla çalışırken bütün vücudun hareket durumunda olmasının insanı dinç halde tuttuğunu kaydetti.

“Mecburen hayvanlarımız için çalışıyoruz”

53 yaşındaki Fesih Demir ise birbirlerine çiftçilerin yardım ettiğini ve böylece köydeki herkesin otunun biçildiğini söyleyip, “Tırpanla ot biçerken ilk sırada ben bulunuyorum ve arkamdakiler beni izliyor. Her yıl tırpanlarla ot biçiyoruz. İşimiz zor biliyorum ancak hayvanlarımız için mecburiyetten çalışıyoruz. Tırpanla çalışırken vücut çelik gibi ve dinamik oluyor. Tırpanla ot biçmeye 15 yaşında başladım ve tam 37 senedir ot biçiyorum. Bu kadar dinç bir vücutta olmayı tırpanla ot biçmeye borçluyum.” şeklinde konuştu.

Yaz süresince köyün gençlerine ve çocuklarına ot biçmeyi öğrettiklerini söyleyen Demir, kendilerine atalarından miras kalan tırpana her daim sahip çıkacaklarını söyledi.

Yorumlar (0)