Ağa takılan caretta caretta yoğun çalışma

Çanakkale'de bir balıkçı teknesinin sardalya avlamak için denize bıraktığı ağlara caretta caretta takıldı. Kaplumbağayı kurtarmak için büyük çaba sarf edildi.

YAŞAM 15.12.2019, 15:38
Ağa takılan caretta caretta yoğun çalışma

Gökçeada ilçesi açıklarında ava çıkan "Çalı Balıkçılık" adlı gırgır teknesinin reisi Nadir Karabiber, balıkçılıkta ağı denize bırakmak anlamındaki "mola" anonsu yaptı. Sardalya avlamak için denize bırakılan ağlar tekneye çekildiğinde, haznesinde rastlanan bir deniz kaplumbağası gırgırın tayfasını şaşırttı. O andan itibaren ise ağa takılan deniz kaplumbağasını kurtarmak için büyük bir mücadele başladı.

O anlar görüntülendi

Teknenin reisi Naci Karabiber'in kardeşi, deniz kaplumbağasını kurtarma çalışmalarını cep telefonunun kamerasıyla saniye saniye görüntüledi. 10 tayfa birden, kaplumbağanın içine sıkıştığı hazneyi denize doğru devirmek için ağları hızlıca çekmeye başladı. Naci Karabiber'in kardeşi, bu esnada bir yandan cep telefonuyla kayıt yaparken, bir yandan da tayfayı daha hızlı olmaları adına "Haydi devirin devirin. Hayvan boğulacak, ölmesin." sözleriyle harekete geçirdi.

Haznede toplanmış erişte yığınının arasında sıkışıp kalan hayvan, bir süre sonra göründü. Erişteler arasından kafasını çıkaran deniz kaplumbağası, kürek şeklindeki ön ayaklarını kullanarak yüzmeyi başardı. Hızlıca ağlardan çıkan deniz kaplumbağası, mavi denizin derinliklerine doğru hareket ederek gözden kayboldu.

Naci Karabiber'in kardeşi, deniz kaplumbağalarının nefes almak için uzun süre su yüzeyine çıkamadıklarında boğulduklarını bildiğinden dolayı tayfayı daha hızlı hareket etmeleri konusunda motive ettiğini ifade ederek, "Hayvan ölmesin diye çok hızlı hareket ettik. Neyse ki haznede birikmiş eriştelerin arasından kafasını çıkarıp yüzmeyi başardı. Sonrasında da hemen ihtiyacı olan nefesi aldı ve derin sulara daldı. Biz bu şekilde pek çok hayvanı kurtarıyoruz." diye konuştu.

Yorumlar (0)