Afrika’nın “doğal gübre” taşıyan çöl tozları Türkiye’ye geliyor

Meteoroloji uzmanları, Kuzey Afrika semalarında toplanan mineralli çöl tozlarının Türkiye’ye giriş yapacağını açıkladı. Tozlar etkisini perşembe ve cuma günlerinde gösterecek. Bu sebeple hafta sonuna doğru, özellikle solunum rahatsızlığı olan kişilerin açık havada çok fazla kalmaması gerekiyor.

YAŞAM 29.03.2022, 12:45
Afrika’nın “doğal gübre” taşıyan çöl tozları Türkiye’ye geliyor

Meteoroloji uzmanları, Türkiye semalarının perşembe ve cuma günleri toza bulanacağını duyurdu. Kuzey Afrika’dan Türkiye’ye doğru yola çıkan mineralli çöl tozları hakkında açıklamalarda bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nden Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nün Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, çöl tozlarının Türkiye’ye gelmesinin tek sebebinin rüzgar olduğunu aktardı.

“Hafta sonu etkisini kaybedecek”

“Yaşanan bu olay, doğanın normal durumudur. Bu konuda şehir kehanetleri üretmemek gerekir. Çöl tozları, Kuzey Afrika'dan Türkiye’ye bugün itibarıyla batı kıyılarından giriş yapıyor. Ülkemiz özellikle hafta sonuna doğru çöl tozlarından etkilenecek. Bir süre batıda kalacak olan tozlar daha sonra doğuya hareket edecek ve hafta sonuyla birlikte de etkisini kaybedecek.”



Solunum hastalığı olanlar, dikkat!

“Çöl tozlarının taşınımı özellikle solunum hastalığı olan insanları büyük oranda etkiler. Havada toz yoğunluğunun artması, bağışıklık sistemine de etki edebilir. Bu sebeple özellikle perşembe ve cuma günleri vatandaşlarımız dikkatli olsunlar. Sağlık sorunları olanlar ve yaşlılar bu iki günde mümkün olduğunca sokağa çıkmasınlar.”

“Çöl tozları, doğal gübre taşır”

İstanbul Aydın Üniversitesi’nden Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir ise çöl tozları hakkında şunları dile getiriyor: “Çöl tozları lodosla birlikte Kuzey Afrika’dan önce İtalya’ya, oradan Yunanistan’a geldi ve Yunanistan üzerinden Türkiye’ye giriş yapıyor. Bugünden itibaren etkili olmasını beklediğimiz çöl tozları bir müddet yoğunluğunu artıracak. Özellikle Batı Akdeniz, Batı Karadeniz, Marmara ve Ege’de etkisini yoğun olarak hissettirecek. Bu tozun fazlası her ne kadar insanlar için zararlı olsa da toprak ve deniz için oldukça faydalı çünkü doğal gübre ve mineraller taşıyor. Denize düştüğünde denizin minerali, toprağa düştüğünde de toprağın minerali artacak.”

Yorumlar (0)