Afrika uyarısı: 2050'de yaşanılır olmaktan çıkacak!

Ekonomi ve Barış Enstitüsü, kuraklığın tüm şiddetiyle etkisini gösterdiği Sahra Altı Afrika'daki 27 ülkenin, ciddi tehdit altında olduğunu bildirdi. Su ve gıda kıtlığı nedeniyle 2050 yılında bölgedeki 27 ülkede yaşamın sürdürülebilir olmaktan çıkacağı kaydedildi.

YAŞAM 20.10.2022, 14:14 21.10.2022, 17:45 Hakan Öksüz
Afrika uyarısı: 2050'de yaşanılır olmaktan çıkacak!

Ekonomi ve Barış Enstitüsü (IEP) adlı Avustralya merkezli kuruluş, paylaştığı Ekolojik Tehdit Raporu'nda korkutucu verileri aktardı. Sahra Altı Afrika'daki hayat koşullarının mevcut koşullarda bile bir hayli zor olduğu aktarılan raporda, "2050 yılından sonra bölgenin büyük kısmındaki yaşam, sürdürülebilir olmaktan çıkacak." denildi.

27 ülkede durum kritik!

Sahra Altı Afrika'da yer alan 27 ülkenin yüzleştiği tehdit dereceğini "kritik" olarak tanımlayan rapor, bu ülkelerin ekolojik tehdit altında olduğuna işaret etti. Söz konusu bölgedeki nüfusun 30 yıl içinde yüzde 95 oranında artacağının tahmin edildiği belirtildi. Güney Sudan, Burundi, Uganda, Orta Afrika Cumhuriyeti ile Kongo'daki hayatın 2050 yılında sürdürülebilir olmaktan çıkacağına işaret edildi.

Söz konusu ülkelerdeki hayat koşullarının zorlaştığı belirtilen Ekonomi ve Barış Enstitüsü raporunda, su ve gıda kıtlığına dikkat çekildi. İklim değişikliği nedeniyle, önümüzdeki 30 yıl içinde milyonlarca kişinin bölgeden göç etmek zorunda kalacağına değinildi. 

Fransa, kuraklık tehdidiyle yüzleşiyor!

Bu yaz Avrupa'da kavurucu sıcaklara yol açan iklim değişikliği, Fransa'daki su seviyesini de ciddi oranda etkiledi. Fransa'nın 94 bölgesinin kuraklık riskiyle karşı karşıya kaldığını belirten uzmanlar, su stoklarının istenen düzeyde olmadığına işaret ediyor. Yağışsız yaz döneminin ardından yer altı su seviyesinin düştüğünü bildiren Jeoloji ve Maden Araştırma Bürosu (BRGM), durumu "endişe verici" olarak niteledi. BRGM yetkilisi Violaine Bault, "Toprağın üst kısmı çok kuru, su derinlere sızamıyor. Bu da bitkilerin kış uykusu durumuna geçmesini zorlaştırıyor." dedi.

Yorumlar (0)