Afetlerden korunmak için hangi dualar okunur? 

Düzce’de meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki deprem sonrası afet dualarına ilişkin araştırmalar da arttı. Peki, bir doğal afetten korumak için hangi dualar okunur? Hz. Muhammed bu konuda hangi duaları ederdi? İşte yanıtlar…

YAŞAM 23.11.2022, 10:42 24.11.2022, 09:35
Afetlerden korunmak için hangi dualar okunur? 

Düzce’nin Gölyaka ilçesinde gece saat 04.08 sıralarında 5,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Çevre şehirlerden de hissedilen şiddetli sarsıntı, büyük paniğe sebep oldu. İlk belirlemelere göre depremde 35’i aşkın kişi yaralandı, bazı bina ve evler ise hasar gördü. Korku dolu bir gece geçiren Düzceliler, kendilerini sokaklara attı. Şiddetli sarsıntının ardından afet dualarına ilişkin araştırmalar da arttı. İşte afetlerden korunmak için okunması önerilen dualar…

Hz. Muhammed’in tavsiye ettiği afet duası

İbn-i Abbas rivayetine göre; Hz. Muhammed’in kendisine, “Ya Resulallah başım dertten kurtulmuyor. Afet ve musibetlerden korkuyorum” denildiğinde sabahları şu duayı okumasını tavsiye etmişti:

 ”Bismillahi ala nefsi ve ehli ve mali.”

Anlamı: ”Allah’ın ismiyle, kendimi, ailemi ve malımı Allah’a havale ediyor. O’nun yüce himayesine bırakıyorum.”

Hz. Muhammed, kaza ve beladan korunmak için ise şu duayı önermiştir:

“Bismillahi hayril Esmâi. Bismillahillezî lâ yedurru ma’a’smihi şey’ün fil ardı velâ fissemâi ve hüves Sem’îul Alîm.”

 “Bir kimse her gün sabah akşam şu duayı üç defa okursa, ona keza bela gelmez.” (Ebu Davud)

Anlamı: “O Allah’ın ismiyle (akşamladım) ki, O’nun ismiyle birlikte ne yerde, ne de gökte hiçbir şey zarar veremez. O ki hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir.”

Depreme karşı okunacak dua

Deprem, kasırga ve sel gibi doğal afetlere karşı şu duanın okunması tavsiye edilir:

“Allahümmâğfezni min beyni yedeyye ve min halfi ve an yemini ve an şimâlî ve min fevkî ve eûzü biazametike en uğtâle tahtî.”

Anlamı: "Allah’ım! Önümden, arkamdan, sağımdan, solumdan, gökten ve yerden gelebilecek bütün felaketlerden beni koru."

Afetlerden ve tüm belalardan korunmak için okunan başka bir dua ise şu şekildedir:

"Allah’ım binâ yıkıntısından, uçuruma düşmekten sana sığınırım. Allah’ım boğulmaktan, yangından ve (aşırı) yaşlılıktan sana sığınırım. Ölüm sırasında şeytanın beni çarpmasından sana sığınırım. Senin yolundan ayrılarak ölmekten sana sığınırım. Zehirlenip ölmekten sana sığınırım. (Üzüntü içinde ölmekten Sana sığınırım.)" (Ebû Dâvud, Müsned., II, 92, nr. 1552)

Yorumlar (0)