AFAD Üyesi Prof. Dr. Ersoy'dan 'Marmara depremi' ve 'Tsunami' uyarısı

AFAD Afet ve Acil Durum Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy, katıldığı bir konferansta 50 yılda bir olmak üzere Marmara’nın çevresinde 7’nin üzerinde deprem olduğunu açıkladı.

YAŞAM 23.04.2021, 12:55 03.05.2021, 17:30
AFAD Üyesi Prof. Dr. Ersoy'dan 'Marmara depremi' ve 'Tsunami' uyarısı

Tekirdağ İli ve Marmara'nın Deprem ve Tsunami Tehlikesi temalı çevrimiçi yapılan konferansa katılan AFAD Afet ve Acil Durum Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy, açıklamalarda bulundu.

“50 yılda bir, Marmara’nın çevresinde 7’nin üzerinde deprem oluyor”

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinin çevrimiçi ortamda düzenlediği Tekirdağ İli ve Marmara'nın Deprem ve Tsunami Tehlikesi Konulu Konferansa katılan, YTÜ Doğa Bilimleri Araştırma Merkez Müdürü AFAD Afet ve Acil Durum Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Marmara ve çevresindeki depremlere ilişkin önemli açıklamalar yaptı. 

Tekirdağ’dan da çok sayıda yetkilinin katıldığı konferansta konuşan Şükrü Ersoy, yaptığı sunumda, ülkedeki deprem bölgeleri, doğal kaynaklı tehlikeler, Marmara depreminin tarihi süreci gibi konulara temas etti.

Çevrimiçi olarak gerçekleştirilen konferansa Tekirdağ’dan da fazla sayıda yetkili katıldı. Depremi, bir milli güvenlik problemi gibi ele almanın gerekliliğinden söz eden Ersoy, 50 yılda bir olmak üzere Marmara ve çevresinde 7’nin üzerinde deprem meydana geldiğini açıkladı ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Marmara Bölgesi, Avrupa ve Asya arasında köprü görevi gören jeopolitik ve stratejik öneme sahip. Ayrıca ülkemizin büyük ticaret merkezleri ve sanayi bölgeleri bu bölgede konumlanmaktadır. Tüm enerjimizi depremin sebep olacağı zararı azaltmaya harcamamız ve depremi milli bir güvenlik problemi gibi alıp çalışmamız lazım. 50 senede bir Marmara’nın çevresinde 7'nin üstünde deprem meydana geliyor. Bu sebeple gelecek dönemde bir deprem olacacağını söylemek bir kehanet değil. Ayrıca bir depremde yalnızca yapı değil zemin de öldürebilir. Bu yüzden alınacak önlemlerle farkındalık oluşturarak bu depremlerin zararlarını azaltabiliriz. Afet hazırlıkları çerçevesinde bu seneyi iyi değerlendirmek lazım. Tekirdağ’da ayrıca heyelan riski de söz konusu. Deprem ile beraber heyelanın da meydana gelmesi ihtimali dikkate alınmalıdır. Olası bir Marmara depreminin yanında tsunami görülmesi de ihtimal dahilindedir. Bunun dışında kıyıyı süpüren akıntı da meydana gelebilir. 1 metre yüksekliğinde yaşanan bir dalga bile 100 metre içeride hasarlar meydana getirebilir. Sonuç olarak deprem ile beraber tsunami tehlikesini de dikkate alarak önlemlerin alınması gerekiyor."

Yorumlar (0)