AFAD üye sayısı 270 bin kişiye yükseldi

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı tarafından programlanan "Gönüllülük Sistemi"ne katılanların sayısı 270 bine yükseldi.

YAŞAM 03.03.2021, 12:16 03.03.2021, 18:06
AFAD üye sayısı 270 bin kişiye yükseldi

"Gönüllülük Sistemi"ne katılan adayları eğitimlerini tamamladıktan sonra afet ve acil durum anlarında profesyonel ekiplerle iş birliği içerisinde görev alıyor.

Toplumun afetlere duyarlılığını arttırmayı hedefleyen AFAD’ın, afet risklerinin azaltılması çalışmaları kapsamında hayata geçirdiği projelerin başında "Gönüllülük Sistemi" geliyor.

Sistemin temel hedefi ise her bir vatandaşın, afet ve acil durumlarda refleks ve inisiyatif gücüne sahip olmasını sağlayarak müdahale hızı yüksek şekilde, AFAD ekipleri ile organize olmalarını temin etmek.

Bu sayede her bireyin çevresinde, afet ve acil durumlar anında yeterli eğitim ve beceriye sahip, bir "AFAD Gönüllüsü" bulunması amaçlanıyor.

Ulusal Afet Gönüllülük Organizasyonunun da temelini oluşturan bu sitem bireylere afet ve acil durumlar hakkında doğru ve yeterli bilgiye sahip olma olanağıda sağlıyor.

Hiçbir beklenti yok

2019'dan bugüne dek 270 bin kişi katıldığı sisteme üye olan kişiler, maddi bir gelir gözetmeksizin tamamen gönüllü olarak yer alıyor. Gönüllüler, bilgi birikimi, yeteneği ve deneyimleriyle afet ve acil durum öncesi ve sonrasında toplum hizmeti çalışmalarına katkıda bulunuyor.

Gönüllüler 3 derecede sınıflandırılıyor

Gönüllülerin ilk olarak çevrim içi başlayan eğitimleri, AFAD il müdürlüklerinde yüz yüze ve uzman AFAD ekipleriyle beraber sahada devam ediyor. Sisteme dâhil olan gönüllüler, aldıkları eğitimlere göre değerlendirilip 3 ayrı seviyede sınıflandırılıyor.

AFAD Gönüllüleri ayrıca huzurevi ziyareti, kan bağışı, okullarda kütüphane kurma ve fidan dikme gibi sosyal etkinliklerde de görev alıyor.

18 yaşını doldurmuş herkes AFAD Gönüllüsü olabiliyor

AFAD gönüllüsü olmak isteyenleri ilk olarak e-Devlet üzerinden başvuru yapıyor. Başvuru yapacak kişilerde aranan tek şart ise 18 yaşından küçük olmamak. Gönüllü adayların eğitim programlarını aksatmaması ve sağlık durumlarının alan çalışmalarına ve seyahate uygun olması önem teşkil ediyor.
 

Yorumlar (0)