AFAD 37 ilde alarma geçti: Kar, sel, fırtına...

İstanbul başta olmak üzere 37 ilde yağışlı ve soğuk havanın etkili olacağı konusunda uyarılar  yapılarak, il AFAD merkezleri söz konusu olumsuz hava koşulları karşısında teyakkuz durumuna geçirildi.

YAŞAM 10.03.2022, 08:55 10.03.2022, 16:14
AFAD 37 ilde alarma geçti: Kar, sel, fırtına...

Karadeniz'den gelen ve ülkenin birçok bölgesini etkisi altına alacak soğuk hava kütlesi sebebiyle Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca 37 kentte alarma geçildi, vatandaşlara da bazı konularda uyarılarda bulunuldu.

Başta İstanbul olmak üzere 37 ilde teyakkuza geçildi

AFAD'tan gelen açıklamada, Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, bugünden sonra sıcaklıkların her geçen gün biraz daha düşeceği, kar ve yağmur yağışlarının artacağı anımsatıldı.

İstanbul başta olmak üzere AFAD koordinasyonunda 37 ilde hazırlıklar yapıldığı ve AFAD kent merkezlerinin teyakkuza geçirildiği aktarılan açıklamada, 37 ilde belediyeler, valilikler, il özel idareleri, emniyet, karayolları, jandarma, UMKE, 112, STK ve Türk Kızılayı ile birlikte önlemler alındığı ifade edildi.

Karadeniz ve Balkanlar üzerinden gelen yağışlı ve soğuk hava sisteminin Türkiye genelindeki etkisinin 7 Mart'tan sonra hissedilmeye başlandığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Muhtemel risklerin azaltılması için, AFAD koordinasyonunda ilgili kuruluşlar ve STK'lar hazırlıklarını yaptı. Çalışmalar, Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında, 2021 Kış Tedbirleri Genelgesi çerçevesinde yürütülüyor. Emniyet Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Türk Kızılay ve Karayolları Genel Müdürlüğü temsilcileri, bugün saat 21.00 itibarıyla 7/24 esasına göre Başkanlık AFAD Merkezinde görev yapmak amacıyla davet edildi.”

Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu için ‘çığ’ uyarısı

Hafta boyunca sıcaklıkların azalarak, batı, iç ve kuzey bölgelerde, hafta sonunda ülke genelinde mevsim normallerinin 6-10 derece altına düşeceğinin belirtildiği açıklamada şöyle denildi:

"9 Mart’tan sonra Doğu ve Orta Karadeniz'in iç kesimleri, Doğu Anadolu, Isparta ve Konya’da, 10 Mart'tan sonra İstanbul, İç Anadolu’nun doğusu ve Marmara’da kar yağışlarının etkisini hissettirmesi bekleniyor. Yağışların, Doğu Karadeniz ve Akdeniz kıyıları ile Güneydoğu Anadolu'nun güneyinde yağmur ve sağanak, diğer bölgelerde ise kar ve karla karışık yağmur şeklinde olacağı tahmin ediliyor. Marmara, Kıyı Ege ve Doğu Anadolu'nun doğusunda, denizlerde fırtına ve kuvvetli rüzgar beklenirken, Akdeniz ve Ege'de zirai don riski bulunuyor. Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu’da çığ tehlikesi bulunuyor.”

AFAD’dan uyarı!

Meteorolojik uyarıların dikkate alınarak zorunlu olmadığı sürece yola çıkılmaması gerektiği belirtilen açıklamada, olumsuz hava şartlarına karşı vatandaşların alabileceği tedbirler de belirtilerek, bazı başlıklarda tehlikelere karşı korunma yolları şu şekilde: 

Don ve buzlanma tehlikesine karşı alınabilecek tedbirler:

- Zorunlu olmadığı sürece dışarıya çıkılmamalı.

- Hava tahmin raporları, dışarı çıkılmadan önce takip edilmeli.

- Devam eden bir tedavi (doğum, diyaliz vb.) ihtiyacı olan vatandaşlar, bağlı bulundukları illerdeki sağlık kuruluşu ve müdürlüğüne durumlarını bildirmeli.

- Çatılardaki buz sarkıtlarından uzak durulmalı

- Cep telefonları pilleri ve mobil şarj ünitesinin şarjları dolu bir şekilde tutulmalı, el feneri ve radyo için yedek pil olmalı.

Araçta don ve buzlanmadan korunmak için tedbirler

- Araçta gerekli zincir ve çekme halatı gibi ekipmanların bulunduğundan emin olunmalı. (Kar lastikleri mutlaka kullanılmalı.)

- Seyahatten önce, trafik ve yol ile ilgili bilgi alınmalı.

- Aile ve akrabalara rota ve yer konusunda bilgi verilmeli.

- Kaygan ve şeffaf bir buz tabakası olarak bilinen "siyah buz"a dikkat edilmeli.

- Trafik sınırlamaları ve kurallarına mutlaka uyulmalı.

- Araçta yeterli yakıt bulundurulmalı.

- Bir adet acil durum ve afet çantası bulundurulmalı.

Fırtına öncesi ve esnasında alınabilecek tedbirler

- Fırtına uyarıları iyi izlenmeli.

- Zorunlu olmadığı sürece dışarı çıkılmamalı.

- Pencere ve kapılar sağlamlaştırılmalı, pencere ve pencere kenarlarından uzak durulmalı.

- Ani su baskını tehlikesi konusunda hazırlıklı olunmalı.

- Balkon ve çatılardaki tabela ve eşyalara karşı dikkatli olunmalı.

Yorumlar (0)