Adıyaman’da kadınların yeni iş kapısı: “Zılha Bebekleri”

Adıyaman’ın “Zılha Bebekleri” patentinin alınmasının ardından kadınlara yeni iş alanı haline geldi.

YAŞAM 02.10.2022, 14:49 02.10.2022, 14:58
Adıyaman’da kadınların yeni iş kapısı: “Zılha Bebekleri”

Beş sene öncesinde kardeşinin düğünü sırasında teyzesinin, yengesinin ve annesinin kullandığı beyaz keten tülbentin (beyaz ağ) etkisi altında kalan ve yöresel kitre bebeklerine söz konusu tülbenti takan Fatma Balki, yeni bir yöresel bebeği kentine katmış oldu.

2020 senesinde patenti alındı

Yöresel kıyafetleri ve beyaz tülbenti farklı bir alana sokan ve Adıyaman Halk Eğitim Merkezinde kitre bebek yapım kursu hocalığı yapan Fatma Balki, “Zılha Bebek” yaptı. Güneydoğu Anadolu kesimlerinde kırlarda kendi halinde büyüyen yabani bir dikenin özsuyu olarak bilinen kitreyi yapıştırıcı şeklinde kullanarak, kullanılmış kıyafet, pamuk ve teller ile oluşturulan Zılha Bebeğin patenti 2020 senesinde alındı. Beyaz keten başörtüsünün her bebeğe takılışı yaş veya konumuna göre değişiklik gösteriyor.

Sosyal medyada satılıyor

Halk Eğitim Merkezi çatısı altında kurslar açan Fatma Balki, yüzlerce kişiye “Zılha Bebek” yapımını anlatıyor. Kadınlar için yeni bir iş alanı haline gelen “Zılha Bebek” sosyal medya sayesinde satılıyor.

Zılha Bebekleri nasıl yapılıyor?

Boylarına göre kesilmiş olan teller önce bükülüyor sonrasında ise pamuk ile kaplanıyor. Pamuk ve bez parçasıyla sıkılaştırılan kitre ile bebeklerin yüzeyi tekrar ince pamuk tabakası ile kaplanıyor. Yapışkan sıvı kitrenin donması adına kenarda tutulan bebeklerin boyutlarına göre içlikler dikiliyor ve içi pamukla dolduruluyor. Bebeklerin yüz bölümüne kalem ile ağız, burun, göz ve kaş çiziliyor. Eski ve yıpranmış olan elbiseler ilk olarak kesiliyor daha sonra bebekler için elbiseler dikiliyor. Elbiseleri giydirilen bebeklerin başlarına firkete, tığ ve iğne ile beyaz keten tülbentler bağlanıyor.

Düğünde esinlendi, bebekler ortaya çıktı

Zılha Bebek düşüncesinin kardeşinin düğünü sırasında ortaya çıktığını ifade eden Halk Eğitim Kursu Hocası Fatma Balki, “Kardeşimin düğünü sırasında annem, teyzem, yengem ve birden fazla kadının beyaz keten tülbentleri kullandığına şahit oldum. Ben daha öncesinde de kitre bebek üzerine çalışma yaptığım için bu bebeğin üzerine keten tülbent nasıl olur diye düşündüm. Ardından 2020 senesinde bunun patenti için başvurdum ve aldım. 2020 yılından bu zamana kadar Zılha Bebek kursiyerlerine eğitim veriyoruz. Adıyaman’da Zılha (Zeliha) adı çok fazla kullanıldığı için Zılha ismini koyduk.” diye konuştu.

Yorumlar (0)