Adıyaman’da 66 milyon yıllık balık dişi fosili bulundu 

Adıyaman’da kaya yürüyüşü yapan bir kişi, 66 milyon yıllık fosil balık dişleri buldu. Dişler, incelenmek üzere Adıyaman Müzesi’ne götürüldü. 

YAŞAM 01.05.2021, 10:55 03.05.2021, 09:37
Adıyaman’da 66 milyon yıllık balık dişi fosili bulundu 

Adıyaman Karadağ’da kaya tırmanışı yapan bir kişi, yürüyüş sırasında kayaçlar arasında bir tür fosil keşfetti. Balık dişleri olduğu anlaşılan bu fosiller için bölgeye çağrılan Adıyaman Müzesi ekipleri, dişleri incelemeye aldı.



Bilimsel çalışmalara yön verecek olan bu buluş, ilk incelemelere göre en az 66 milyon yıl öncesine ait. Bazı müze ekiplerinin ise 66-72 milyon yıl yaş arasında olduğunu söylediği bu dişler, “bilim dünyasını heyecanlandırdı”.



Dişler incelemede



Kayaçlara meraklı olan vatandaşın yaptığı doğa yürüyüşü ile keşfedilen fosil dişler üzerindeki incelemeler devam ederken ilk incelemelere göre dişlerin, “Eosen” veya “Ustkretasa” dönemine ait olduğu belirlendi.



Yaklaşık 10 adet balık dişi, İstanbul Üniversitesi Jeoloji Bölümü’ne gönderildi. Burada yapılan incelemede ise dişlerin Maastrihtiyen dönemine ait olduğu saptandı. Dişlerin bulunduğu kaya parçalarından alınan örnekler incelendiğinde ise bunların “orbitoides”, “omphalocyclus” ve “loftusi” dönemlerine ait olduğu belirlendi. 

Yorumlar (0)