Adım adım izleniyor: 'Kaşif Şahgaga' Türkiye'de

Yaralı vaziyette bulunan ve Ankara Üniversitesi Yaban Hayvanları Tedavi Birimi'nde tedavisi gerçekleştirilerek doğaya salınan 'Kaşif Şahgaga' adlı şah kartal, beş ay sonra ülkemize döndü.

YAŞAM 15.10.2022, 18:20 16.10.2022, 16:21
Adım adım izleniyor: 'Kaşif Şahgaga' Türkiye'de

Nesli tehlike altında olan türlerin korunması adına veri toplama faaliyetleri çerçevesinde yapılan araştırmalarda, birçok kentte şah kartal yuvaları tarandı. 

Belirlenen noktalar ziyaret edilerek, yaklaşık olarak 80'e yakın şah kartal yuvası bulundu. Yuvalarda bulunan uygun yavrulara uydu vericili izleme cihazları takıldı. 2017 yılından beri cihaz takılan kartal sayısı 12'ye ulaştı. 

Böylelikle şah kartalların Türkiye'de uygun habitatlardaki dağılımları ve yavruların kendilerine yeni yaşam alanları arama davranışları incelemeye alındı.

Bu faaliyetlerle, yaralanan veyahut güçsüz düşen şah kartalların tedavilerinin akabinde doğada yaşama tutunma başarı oranlarının araştırılması da hedeflendi.

Beş ay sonra Türkiye'ye döndü

Geçtiğimiz 18 Mayıs tarihinde doğaya bırakılan genç şah kartal hızlı bir şekilde doğuya doğru yol kat etmeye başladı. 'Kaşif Şahgaga' ismi verilen kartal, yaklaşık olarak bir haftada Rusya Federasyonu'nun Dağıstan Özerk Bölgesi'ne gitti. Bahse konu bölgeye geçtikten sonra genç kartaldan bir daha sinyal alınamadı. 'Kaşif Şahgaga', yaklaşık olarak beş ay sonra, tıpkı geçtiğimiz sene olduğu gibi kışı geçirmek üzere yeniden ülkemize geldi. Son bir haftadır Çankırı'da bulunan şah kartal, bu göç hareketiyle Türkiye'deki şah kartal popülasyonunun daha evvel bilinenin tersine yatay bir göç hareketi gerçekleştirdiğini ortaya koydu. 

Geri dönüş hareketi her ne denli denizin üzerinden geçiyor gibi gözükse de bunun veri sıklığından kaynaklı bir durum olduğu belirtildi. Kuşun bir evvelki verisiyle Çankırı'daki verisi arasında herhangi bir nokta kaydedilmediğinden dolayı harita üzerinde kuşun denizin üzerinden geçiyormuş gibi verdiği görüntünün doğru olmadığı öngörüldü. Kartalın karalar üzerinden uçarak eski yaşam bölgelerine geri döndüğü düşünülüyor.

Yorumlar (0)