Adana’da damlar kırmızıya boyanmaya başladı 

Her sene ağustos ayında kışlık yiyecek yapımına başlayan Adanalılar, damlarını kırmızıya boyamaya başladı.  

YAŞAM 17.08.2021, 12:42 18.08.2021, 09:24
Adana’da damlar kırmızıya boyanmaya başladı 

Adana’da her sene olduğu gibi bu sene de kışlık hazırlıklar yapılmaya başlandı. Kırmızı biber hasadının ardından salça ve konserve sezonu açıldı. Kırmızı biberler, suyunu alması için kızgın güneşin altındaki damlara serildi. Kentteki müstakil evler ile apartmanların damları, serilen biber salçaları, biberler ve domatesler ile kırmızı rengi almaya başladı. 



Mahalleler, drone ile çekildi 

Drone ile havadan görüntüsü alınan mahallelerde kendi salçalarını yapan vatandaşlar görülüyor. Kendi salçalarını yapmak ve ürünlerini de ucuza mal etmek isteyen vatandaşlar, kent merkezindeki biber satıcılarına da akın etti. Satıcılardan çuval çuval salçalık biber satın alan vatandaşların bir kısmı biberleri elleriyle temizlerken kimileri de biberleri temizletip satın almayı tercih etti. 



Tesislerde kurulan sistemle birlikte biberler, el değmeden, makineler yardımıyla temizleniyor. Biberlerini temizletip çektiren vatandaşlar, son aşama olarak biberlerin suyunu çekmesini bekliyor.  



Küresel ısınma, kışlıkları da etkiledi 

Küresel ısınma sebebiyle salçalık biberlerin bu sene normal zamandan daha erken hasat edildiğini belirten Karaisalı Biberciler ve Zeytinciler Derneği Başkanı Murat Kılıç: “Bu sene biberler piyasaya erken çıktı. Herkesin biberi aynı anda kızarınca ve müşteri de olmayınca fiyatlar çok ucuza geldi. Şu anda ton başına 1500-1600 TL fiyat biçiyoruz. Geçen hafta ise bu fiyat, bin lira civarındaydı. Bu da bizim ne yazık ki paramızı kurtarmadı. Geçen sene bu tarihlerde 2 bin ile 2500 TL arasında satış yapılıyordu. Adana’da normalde önce Karataş Tuzla bölgesindeki biberler kızarırdı önce onlar satılırdı. Sonra Karaisalı bölgesinin biberleri satılırdı. Şimdi hepsi aynı anda oldu, hepsi aynı anda satılıyor. Şu anda biber bolluğu olsa da eylül ayının başında fiyatların 3 liraya çıkacağını düşünüyoruz.” 



“Her sene salçamızı yapıyoruz” 

200 kilo salçalık biber alan Nimet Tahar, geçen sene biberin kilosunun 2 TL üzerinde olduğunu fakat bu sene 1,60 TL’ye satın aldığını belirtiyor. Vatandaşlardan Nazife Sucu ise fiyatların iyi olduğunu belirterek 400 kg biber aldığını aktarıyor. 







Yorumlar (0)