Adalet Bakanı Gül: Hukuk Fakültesi’ne girişler, 100 bin sıralamaya kadar düşecek

Hukukçular Derneği’nin düzenlediği programda konuşan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, hukuk fakültelerinin giriş sıralamasının 100 binlere inmesi için çalışmaların gerçekleştirildiğini açıkladı. 

YAŞAM 11.09.2021, 08:27
Adalet Bakanı Gül: Hukuk Fakültesi’ne girişler, 100 bin sıralamaya kadar düşecek

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Hukukçular Derneği tarafından düzenlenen Adli Yıl Açılış Programı'na katıldı.

“Mülkün temeli adalettir”

Programda yaptığı konuşmada Gül, adaletin en makul ve adil sürede gerçekleşeceği bir yıl olması dileğini iletti.

Demokrasi ve hukuk arayışına, toplumun her kesiminde katılımcı bir tavırla sivil toplum kuruluşlarının önemli katkılar sunduğunu ifade eden Gül, "Mülkün temeli adalet, adaletin temeli de savunmadır, savunmanın can damarı ise avukatlardır. Avukatlar adil yargılama hakkının teminatıdır, sigortasıdır” şeklinde konuştu.

“Yargı ele geçirilecek bir merci değil”

Yargı Reformu Strateji Belgesi ve İnsan Hakları Eylem Planı'na temas eden Bakan Gül, 256 faaliyetten 133'ünün gerçekleştiğini açıkladı.

Faaliyetleri hayata geçirmeye devam edeceklerini belirten Bakan Gül, "Hedefimiz 2023’e kadar erişilebilir ve güven veren bir adalet sistemini hakim kılmak. Çabamız bu." ifadelerine yer verdi.

Toplumun her kesimiyle yargıdaki reformları masaya oturarak yaptıklarını hatırlatan Bakan Gül,"Yargı ele geçirilecek bir merci değildir, asla el uzatılmaması gereken, hepimizin ortak bir değeridir. Yolumuza bunu koruyarak devam etmemiz gerektiğine inanıyoruz." sözlerini kullandı.

“Hukuk fakültesine giriş 100 bine kadar düşecek”

Hukuk mesleklerinde giriş sınavı uygulanacağını ve meslekte kalitenin daha fazla artacağını belirten Gül, hukuk fakültesine giriş konusunda üniversite sınavında sıralamanın 200 binden 125 bine düştüğünü, gelecek sene ise 100 bine düşeceğini, bunun bir reform olduğunu dile getirdi.

Avukatlara yeşil pasaport verilmesi, yargıda hedef süre, e-duruşma uygulaması ve celse uygulamaları hakkında da konuşan Bakan Gül, adalete erişime yönelik kolaylaştırıcı adımlar attıklarını belirtti.

Birtakım avukatlık hizmetlerinde KDV’nin yüzde 18'den yüzde 8'e indirildiğini anımsatan Gül, "Önümüzdeki süreçte adli yıl sürecinde bütün avukatlık hizmetlerindeki KDV’nin yüzde 18'den aşağıya indirilmesini de takip edeceğiz, gerçekleştireceğiz inşallah." açıklamasını yaptı.

Savunma hakkının güçlendirilmesine ilişkin hedeflerin de bu süreçte hayata geçirileceğini belirten Adalet Bakanı Gül, “Esas yaklaşımımız, vatandaşımızın memnuniyetini arttırmak, 'adalet tecelli etti' duygusunu temin ve tesis etmek. Gece gündüz bunu sağlamak için çalışmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Kamu avukatlarının özlük hakları

Kamu avukatlarının özlük haklarına da vurgu yapan Bakan Gül, bu konudaki iyileştirmeleri takip edeceklerini dile getirdi.

Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) çerçevesindeki avukatlık ücretlerinin ödemelerinde ciddi artışlar yapıldığını ifade eden Gül, "Bu senenin başından itibaren ödediğimiz miktar 339 milyon 914 bin, sene sonuna kadar yaklaşık olarak 550 milyon lira, avukatlarımıza ödeme gerçekleştirilecek." şeklinde konuştu.

Stajyer avukatların da desteklenmesini yakından takip ettiklerini belirten Bakan Gül, yargıdaki reformların TBMM'deki çalışmalarına destek veren Cumhur İttifakı'ndaki AK Parti ve MHP'ye teşekkür etti ve "Önümüzdeki süreçte Meclis açıldığında da yargı paketleriyle bütün bu hedeflerin hayata geçmesinin, ortak aklın takip edilmesinin takipçisi olacağız." açıklamasını yaptı.

“Yıl sonunda, Ankara’daki yeni adliyenin temelleri atılacak”

Ankara'da 6-7 farklı adliyede hizmet verildiğini hatırlatan Bakan Gül, konuya ilişkin proje çalışmalarının devam ettiğini ve bitme safhasına geldiğini bildirdi.

Yeni adliyenin temellerinin sene sonuna kadar atılacağını belirten Bakan Gül, "Mevcut Sıhhiye Adliyesi'nin 8 katı büyüklüğünde, Ankara'daki bütün adliyelerin dört katı büyüklüğünde olacak bir biçimde, inşallah Yenimahalle'de Ankara Adliyesi'nin temelini sene sonuna varmadan atacağız. Çok önemli ve büyük bir proje, Türkiye'nin en büyük adliyesi olacak." sözlerini kullandı.

İstanbul'da Küçükçekmece'de adliye binasının da hazır hale geldiğini belirten Gül, Büyükçekmece'de bir adliye ihtiyacı olduğunu, bu anlamda da çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Yorumlar (0)