Adalar'da faytonlar tarihe mi karışıyor?

Hayvan hakları yasasına ilişkin senelerdir beklenen müjde geldi. Hürriyet'ten Fatih Çekirge'nin yazısında, Adalar'da faytonların kalkacağı ve elektirikli ulaşım araçlarının kullanımına geçileceği ifade edildi.

YAŞAM 17.11.2019, 10:00
Adalar'da faytonlar tarihe mi karışıyor?

Hürriyet'ten Fatih Çekirge, hayvan hakları yasasına ilişkin beklenen müjdeyi verdi. Çekirge, kaleme aldığı yazıda, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop'ın aradığını ve senelerdir beklenen hayvan hakları yasası için sevindirici haberi verdiğini belirtti. 

Söz konusu yazıya göre, hayvanseverler için yeni yıl müjdesi veren Şentop, "Hayvan hakları yasası ile ilgili olarak Meclis Araştırma Komisyonumuz raporunu tamamladı. Çok önemli değişiklikler gündeme geldi. STK’lar arasındaki anlaşmazlıklar olduğu için rapor süreci devreye girmişti. Gecikme olmuştu. Şimdi hazır. Önümüzde bütçe görüşmeleri olduğu için ocak ayı itibarıyla yasa Genel Kurul’a gelecek. Yeni yıla bu yasa görüşmeleriyle gireceğiz. İnşallah yasalaşacak." dedi. 

İşte o değişiklik yapılacak konular:

Apartmanlarda görülen keyfi kısıtlamalar

Kat Mülkiyeti Kanunu’nda yapılacak bir revizyonla, apartman yönetimleri tarafından hayvanlara ilişkin getirilen keyfi kısıtlamaların ve yasakların önüne geçilecek. Apartman yönetimleri tarafından "kedi-köpek besleyemezsin" yasağı getirilemeyecek.

Havyana eziyet etme

Bir hayvan neslini yok etme, hayvanı öldürme, hayvana acımasızca ve zalimce eylemlerde bulunma, hayvanların cinsel istismarı ve hayvan dövüştürme de artık suç niteliği taşıyacak.

Belediyeler bütçe ayıracak

Belediyeler, bütçelerinin belirli bir oranını hayvanların korunması ve bakımı için ayırmak zorunda olacak.

Hayvan dövüştürme

Hayvanları dövüştürenlerin, oynatanların ve internet üzerinden bunları yapanların fiilleri de katalog suçlar kapsamında olacak. 

Sahipli-sahipsiz ayrımı

Hayvanlara yönelik işlenen fiillerin cezalandırılmasında sahipli-sahipsiz hayvan ayrımına son verilecek. 

Refah kriterleri ortaya koyma

Hayvanların bakıldığı ortamların asgari standartlarının ortaya konulması ve "istifçilik" olarak tabir edilen hayvana kötü muameleye varacak derecede yetersiz bir alanda çok fazla sayıda hayvanın barındırılmasının engellenmesi için "refah kriterleri" belirlenecek ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından mevzuat çalışması yapılacak.

Hayvanı sokağa bırakma

Üzerine kayıtlı olan ve çevreye sorun yaratan hayvanların önlemini almayanlara ceza verilecek. Ayrıca, sahibi olduğu hayvanı sokağa atan kişiler de ceza alacak. 

Petshoplara yasak

Yurt dışından ülkemize kaçak yollarla hayvan sokulmasının engellenmesi amacıyla sıkı denetim yapılacak.

Fayton kullanımı

Adalar’da fayton yerine elektrikli ulaşım araçlarının kullanımına geçilecek.

Yorumlar (0)