9 kez kanseri atlatan Canan Perdahlı, yaşadıklarını anlattı

2010 yılında ilk defa metastatik meme kanseri teşhisi konulan, daha sonra hastalığı farklı organlarına da yayılan 44 yaşındaki Canan Perdahlı, umutsuzluğa kapılmadan ve yaşama küsmeden verdiği mücadeleyi, kurduğu Metastatik Meme Kanseri Derneğinde bu hastalığa yakalanan hasta ve yakınlarına anlatıyor.

YAŞAM 04.07.2021, 13:59 05.07.2021, 10:53
9 kez kanseri atlatan Canan Perdahlı, yaşadıklarını anlattı

Şu ana kadar metastatik meme kanserinin yayılması sebebiyle rahim, kemik, akciğer ve yumurtalık kanserlerine 9 defa yakalanan Canan Perdahlı, hastalıkla mücadele döneminde yaşadıklarını anlattı.

“Kafatası metastazı yaşadım”

Lisans eğitiminden sonra Yeni Zelanda'ya giderek otel yöneticiliği yaptığı sırada 2010 yılında metastatik meme kanseri tanısı konulduğunu ifade eden Perdahlı, ardından tedavisi için Türkiye'ye döndüğünü belirtti.

Türkiye'de meme kanseriyle mücadelesinde hastalığının diğer organlarına da yayıldığını belirterek "Son olarak 2019 yılında kanser metastaz yaparak yumurtalıklarıma kadar yayılmıştı. En son o zaman kanser nüksetmişti. Ardından yaklaşık olarak 3 ay önce kafatası metastazı yaşadım." ifadelerini kullandı.

Kanserin kafatasına yayılması sebebiyle gördüğü ışın tedavisinden cevap alamadığını belirten Perdahlı, "Işın tedavisinden beklenen cevap alınamadığı için kafatasımdaki kanser beyne ulaşmadan ameliyatla durduruldu. Operasyon başarılıydı. Motivasyonum iyi olduğu için iyileşmem de daha rahat ilerledi." şeklinde konuştu.

"Bu hayatı nasıl anlamlı kılabiliriz, önemli olan bu”

Kanserle 9 defa mücadele etmenin oldukça yorucu bir süreç olduğunu dile getiren Perdahlı, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Bu yoruculuk, hayatı bir yandan nasıl kabullendiğinize bağlı. Her şeye 'harika olacak, iyi olacak çok güzel olacak' diye bakabilirsiniz. Bu bir yol ancak bunu kullanmıyorum. Bu yaşamın bir sonu var ve bir başı var. Ben şu an bir yolculuktayım ve 'bu yolculuğu nasıl güzel yaşarım' diye bakıyorum. Hastalığa ya da tedaviye odaklanmak yerine yapılacaklara veya yaşama odaklanmak daha sonra da tedavinize eşlik edecek motivasyonlarla yola çıkmanız lazım. Dostlarım, sevenlerim ve ailemin bana olan desteği tabii ki yadsınamaz fakat kendi iç motivasyonum böyle. Yolda olmak ya da 'bu hayatı nasıl anlamlı kılabiliriz' diye düşünmek, önemli olan bu.”

Hayatta her bir insanın pek çok zorluk çektiğini kaydeden Perdahlı, sıkıntıları hiçbir zaman dünyanın en önemli derdi olarak görmediğini ifade etti ve sözlerine şöyle devam etti:

"Metastatik meme kanseri tanısının konulduğuilk gün,bugüne kadar neyi yaşadığımı değil ne yapmadığımı kendi kendime sordum. En önemli pişmanlığım yapmadıklarımdı ve hemen bir liste hazırladım. 35 ülkeyi gezdim fakat bunlar turistik ziyaretten çok hayattaki yolculuğumu kavramaya, anlamaya çalıştığım gezilerdi."

- "Hastalara sosyal ve medikal anlamda destek vermeye çalışıyoruz"

Kanser tanısı almasının ve daha sonra kemoterapiye başlamasının ardından problem yaşayan hastaların yaşamına dokunmaya karar verdiğini söyleyen Perdahlı, şunları anlattı:

"Kendi kendime 'Bir kadın hastanın hayatına dokunacağım' dedim. Ardından doktorumla beraber çalışmaya başladım ve hastalara erişmeye başladım. Daha sonra hasta hakları savunuculuğu, aktivizme ilişkin yurt dışında eğitimler aldım. Metastatik Meme Kanseri Derneğini (METAMAZON) kurdum. Dernek kapsamında gönüllüler yetiştiriyoruz. Hastalara medikal ve sosyal destek vermeye gayret ediyoruz. Son dönemde hasta yakınlarıyla da ilgileniyoruz. Bu süreçte hasta yakınlarının işi bence daha zor. 'Hastalara nasıl rehberlik edilir, nasıl yardımcı olunur”' gibi konularda destek oluyoruz."

Yorumlar (2)
Saliha selamet 2 yıl önce
Lutfen bana ulasin yardim edin
Saliha selamet 2 yıl önce
Size cok ihtiyacim var lutfen elinizden tutun cok ceresisiz