81 ilin valiliğine, 'evsizler' ve 'sokak hayvanları' için genelge

Ülke genelinde etkisini hissettiren soğuk hava sebebiyle; ‘sokak hayvanları’ ve 'kalacak yeri bulunmayan vatandaşlar' başlıklı 2 genelge 81 il valiliğine gönderildi. 

YAŞAM 21.12.2021, 17:28 21.12.2021, 17:32
81 ilin valiliğine, 'evsizler' ve 'sokak hayvanları' için genelge

Türkiye genelinde etkisini hissettiren soğuk havalar sebebiyle İçişleri Bakanlığı tedbirleri uygulamaya geçiriyor.

Yiyecek ve kalacak ihtiyaçları karşılanacak

Bakanlıktan gelen açıklamada, 'kalacak yeri bulunmayan vatandaşlar' başlıklı genelgede; bütün il ve ilçelerde barınma ihtiyacı olanların belirlenerek bu kişilere uygun barınma yerleri sağlanması talep edildi.

Bu kişiler, öncelikli bir şekilde kamu kurum ve kuruluşlarının misafirhane mekanlarına yerleştirilecek.

Bu misafirhanelerinin yetersiz olması halinde anlaşmalı otel, pansiyon gibi yerlerde ücret alınmadan konaklama imkanı tanınacak.

Bu kişilerin sağlık kontrolleri gerçekleştirilerek ihtiyaç duydukları sağlık, giyim, temel gıda ve yakacak ihtiyaçları karşılanacak.

Bu kişilere, sosyal sorumluluk etkinlikleri ile destek olunmasına ilişkin farkındalık artırılacak. Söz konusu kişilerin aileleri ile de ayrıca iletişime geçilerek evlerine geri dönmelerine ilişkin destek verilecek.

Sokak hayvanları başlıklı genelgede, hayvanlara karşı kabahat ve suçların önlenmesi, bu kabahat ve suçların karşılıksız kalmaması, hızlı bir şekilde müdahale edilebilmesi için ihbar, istek ve şikayet mekanizmasının etkin bir şekilde kullanıldığı Hayvan Durum İzleme uygulamasının hayata geçirildiği anımsatıldı.

Gönüllü gruplar kurulacak

Kış mevsimi şartlarının günlük yaşamı olumsuz bir şekilde etkilediği aktarılarak, sokaklarda yaşayan, beslenme ve barınma imkanı olmayan, güçten düşen ve sahipsiz hayvanların korunmasına dikkat çekildi.

Bu kapsamda, kaymakamlık ve valiliklerin yerel yönetimlerle bağlantı kurularak sokak hayvanlarının barınması, beslenmesi ve veterinerlik hizmetlerinin sağlanmasına ilişkin önlemler istendi.

Genelgede, sokak hayvanlarına ilişkin faaliyette bulunan yerel hayvan koruma personeli ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte iş birliği yapılacak. Sokak hayvanlarının olduğu yerler esas alınarak kamu kurum ve kuruluşları ve yerel yönetim ile birlikte gönüllülerin bulunduğu 'Hayvan Besleme Grupları' kurulacak.

Yiyecek bulma konusunda sıkıntı çeken sokak hayvanları için hayvan barınakları başta olmak üzere bahçe, park gibi sokak hayvanlarının yaşam bölgelerinde belirlenen bölgelere düzenli bir şekilde su, yiyecek, yem ve mama bırakılacak.

Yorumlar (0)