8 Mart Dünya Kadınlar Günü geçmişi: Ne zaman, nasıl ortaya çıktı?

Her sene 8 Mart günü kutlanan Dünya Kadınlar Günü'nün geçmişi birçok kişi tarafından merak ediliyor. Peki, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ne zaman, nasıl ortaya çıktı? İşte detaylar…

YAŞAM 08.03.2024, 11:18 08.03.2024, 11:30
8 Mart Dünya Kadınlar Günü geçmişi: Ne zaman, nasıl ortaya çıktı?

Birleşmiş Milletler tarafından “Dünya Kadınlar Günü” şeklinde tanımlanan ve her sene 8 Mart günü kutlanan bu özel gün kadın hakları mücadelesinde bir odak olarak bilinmektedir. Birçok kişi Kadınlar Günü’nün neden 8 Mart günü kutlandığını merak ediyor. İşte 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili ayrıntılar…

Dünya Kadınlar günü neden 8 Mart'ta kutlanıyor?

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün geçmişi, 1800'lü senelerde tekstil fabrikasında meydana gelen bir yangına kadar gidiyor. Bir tekstil fabrikasında çalışma sağlayan kadınların başlattığı grev sırasında yangının çıkması ve 129 kadının yaşamını yitirmesi sonucu bugün anılmaya başladı.

40 bin kadın işçi, ABD’nin New York şehrinde, bir dokuma fabrikasında yalnızca "daha iyi çalışma koşulları" istedikleri için grev başlattı. Ancak polis kadın işçileri fabrikaya kilitledi ve çıkan yangında yüzlerce kadın can verdi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü ne zaman ortaya çıktı?

8 Mart gününün kadınlara özel bir şekilde kutlanması adına ise ilk teklif 53 senenin ardından yapıldı. 26-27 Ağustos 1910 yılında Danimarka'da bir araya gelen İkinci Uluslararası Sosyalist Kadınlar konferansında 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanması gerektiği belirlendi.

Dünya Kadınlar Günü Türkiye'de ilk hangi tarihte kutlandı?

Alman Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, hayatını kaybeden ABD'li işçi kadınların anısına 8 Mart gününü "Dünya Kadınlar Günü" şeklinde anılmasını teklif etti. Söz konusu teklif oy birliğiyle onay aldı. İlk anma ise 1911 senesinde gerçekleşti.

10 senenin ardından, 1921 yılında Üçüncü Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda Dünya Kadınlar Günü "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" şeklinde isim değişikliğine gitti.

8 Mart günü, Türkiye'de ilk defa 1921 yılında kutlandı. 1975 senesinden önce ise kitlesel şekilde kutlamalar yapıldı. 12 Eylül Darbesi ile belirli bir ara verilen kutlamalar 1984 yılından bu zamana kadar devam ediyor.

Yorumlar (0)