75 yıllık mesleğine hüzünlü veda

Antalya’da 75 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Nebi Doğanay (90), yaşlılık sebebiyle mesleğine içi buruk bir şekilde veda etmek zorunda kaldı.

YAŞAM 27.03.2021, 12:45 28.03.2021, 09:11
75 yıllık mesleğine hüzünlü veda

Antalya’nın Akseki ilçesinde 75 yıl boyunca ayakkabı tamirciliği yaparak geçimini sağlayan Nebi Doğanay, yaşlılığın getirdiği sorunları nedeniyle 90 yaşında mesleğine hüzünlü bir şekilde veda etti.

“Yaşlanmasam mesleğimi yine yapardım”

Yaşlılığın getirdiği problemlerden dolayı mesleğine veda etmek durumunda kalan Nebi Doğanay, mesleğini çok sevdiğini ancak artık yaşlandığını söyledi.

Eski mesleklerin artık birer birer tarihe karıştığı dönemimizde Antalya’nın Akseki ilçesinde, on yıllardır insanların ayakkabılarını tamir ederek yaşamını sürdüren Doğanay’ın mesleğe veda etmesiyle ilçede ayakkabı tamircisi de kalmamış oldu.

Mesleğe küçük yaşlarda çırak olarak başladı

Akseki’deki bir kalaycı ustasının yanında daha çocuk yaşlarında çırak olarak mesleğe atılan Doğanay, ilkokul öğrenimini tamamladıktan sonra Manisa’da kalaycılık mesleği ile uğraşan amcasının yanına giderek bir süre kalaycılık yaptı. Daha sonra ilçeye tekrar dönen Doğanay, bu sefer de kunduracılık öğrendi.  Kunduracılıkta usta olduktan sonra kendi işyerini açan Doğanay, tam 75 yıl boyunca ayakkabı tamirciliği yaptı.

“Yıllarca aynı makine ile mesleği yaşatmaya uğraştım”

On yılları devirdiği ve artık veda etmek durumunda kaldığı mesleğinde sürekli aynı makine ile çalışıp mesleğini yaşatma gayretinde olduğunu dile getiren Doğanay, “Artık yaşlandım. Bu sebepten bende mesleği bırakma mecburiyetinde kaldım. Benden sonra Akseki’de ayakkabı tamircisi de kalmamış oldu. Böyle bu meslekte Akseki’de tarihe karıştı” dedi.

Yorumlar (0)