70 yıllık araç, görenleri şaşkına çeviriyor! "Garajda tutuyorum, kokusu bile farklı"

Sivas’ın Suşehri ilçesinde bulunan 1952 model kamyonet, şehir halkına anılarını tekrar yaşatırken, görenleri adeta zaman yolculuğuna çıkarıyor. Günümüzde orijinalliğini korumayı sürdürürken 70 yaşındaki aracın sahibi Ertuğrul İnal, “Aracın kokusu bile farklı. Bunu görenler de eskiyi anımsıyor, gözlerinin önüne çocukluğunu getiriyorlar. Bu araçla yoldan geçtiğim zaman aklıma gelmeyecek türde insanlar bana selam veriyor. Bu arabanın bir diğer güzel tarafı hiç bozulmaması. Aynı fren ve aynı debriyaj balatası” sözlerini kullandı.

YAŞAM 30.07.2022, 14:38 30.07.2022, 14:52
70 yıllık araç, görenleri şaşkına çeviriyor! "Garajda tutuyorum, kokusu bile farklı"

Sivas'ın Suşehri ilçesindeki 1952 model Mercedes Unimog kamyonet, kentin en eski taşıtı olarak görenleri geçmişte yolculuğa götürüyor. 

“70 yaşında ama orijinalliğini koruyor”

70 yaşındaki kamyonet şu an bile orijinalliğini korumayı sürdürüyor. Yürür ve çalışır durumdaki kamyonet, garajda muhafaza ediliyor. İsveç’te oto tamircilik ile uğraşan Ertuğrul İnal, baba yadigârı olan bu kamyonetten mesleğini öğrendiğini söyleyerek kamyonetin, ailesi ve kendisi kadar ilçe halkı için de ayrıca önem taşıdığını dile getirdi. İnan, “Bu araç bana meslek kazandırdı. Aracın kokusu dahi farklı. Bu aracı görenler eskiyi anımsıyor, gözlerinin önüne çocukluğunu getiriyorlar. Bu araçla ben yoldan geçtiğim zaman hiç aklıma gelmeyecek olan kişiler bana selam veriyor. Beni araba yüzünden tanıyorlar” sözlerini kullandı.

“Doğduğumdan beri kapımızda”

Arabanın özelliklerinden söz eden Ertuğrul İnal, “Bu araç 1952 model Unimog, Mercedes tarafından üretilmiş. Motor Mercedes, diğer parçalar, Mercedes orijinal şekliyle duruyor. Ben yalnızca kasası çok çürüdüğü için bir boya işlemi yaptım, 70 yıldır hemen hemen hiç bakım görmemiş bir araç. Şu an çalışır durumda, çalışıyor. 4 silindirli dizel motoru mevcut, 4 çeker. Bu arabada bir sorun yaşamadık. Ben doğduğumdan beri kapımızda. Rahmetli babam bu aracı almış, kaynak makinelerini bağlamış ve daha sonra arkasına dağlarda kaynak yapmış. Aracın yapılış amacı kamyonetten daha çok traktör. Patoz çekiyor, çit sürüyor. Bu araç tekrar üretilse yeniden görev yapabilir” sözlerini kullandı.

İsveç’te oto tamir atölyesi bulunan Ertuğrul İnal, bu araçta mesleği öğrendiğini söyleyerek, “Bu aracın önceki sahibi, Erzincan’ın Eriç ilçesinin bir köyüne bu aracı getirmiş ve 11 sene garajda beklemiş. Köprüden düşmüş ve 11 sene boyunca hiç çalışmadığı bir süreç olmuş. Babam da bu tarz bir aracın olduğunun bilgisini almış. Onun da böyle bir araca ihtiyacı varmış. 4 çekerli, arka kısmında çekicisi ve güçlü bir motoru bulunan bu aracı bulmuş. Bu araç modeli çok da bilinen ve tanınan bir model değil, bir tek bizde var ve ilçede, bundan daha eski bir araç yok. Babam 20 yıl önce rahmetli oldu ama beni hâlâ araba sebebiyle tanıyorlar. ‘Ya sizin bir araba vardı, hâlâ duruyor mu?’ şeklinde soruyorlar, popüler bir araç. Ben bu araçta, araç sürmeyi öğrendim. Oto tamircisiyim, İsveç’te tamirhanem var bu araçta tamirciliği öğrendim. Bu araç, bana meslek kazandırdı” ifadelerini kullandı.

“Araba sayesinde beni tanıyorlar”

İlçe halkının kendisinden çok aracı tanıdığını ve bu aracın, görenleri geçmişte yolculuğa götürdüğünü belirten İnal, “Bu aracın kokusu dahi farklı. Bu aracı görenler eskiyi anımsıyor, gözlerinin önüne çocukluğunu getiriyorlar. Ben yoldan bu araçla geçtiğimde hiç aklıma gelmeyecek kişiler bana selam veriyor. Beni araba sayesinde tanıyorlar. Benzinlikten yakıt aldım, bir geldi ve benden izin istedi ve arabanın her yerini videoya çekti. Bu çok güzel bir duygu, hoşuma gidiyor. Bunu birkaç yıldır fark ettim. Baba yadigârı olması ve beni eskiye götürmesi sebebiyle bu arabayı sakladım. Fakat görüyorum ki bu araç, yalnızca bana değil herkese eskiyi hatırlatıyor. Ben daha da bu arabanın bakımını yapacağım, bu arabaya biraz daha değer vermem gerek. Ancak orijinal bir biçimde yapmak gerek, parçası bulunmadığı için bu iş biraz zor olacak. Bu arabanın güzel tarafı ise hiç bozulmamasıdır. Şu ana kadar hiç bozulmadı aynı fren balatası, aynı debriyaj balatası. Şu ana kadar hiç değişmedim” sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)