63 milyonu eve tıkanlar da nihayet evde!

Onca uyarıya rağmen "Evde hayat yok, canım sıkılıyor" diyerek güneşin keyfini çıkarma bencilliğiyle kendilerini sahile atan ve izolasyon nöbetini tüm Türkiye'ye tutturan İstanbulluların cezasını şimdi 31 şehir ve bu şehirlerde yaşayan toplam 63 milyon 640 bin kişi topluca çekiyor.

YAŞAM 11.04.2020, 15:18 11.04.2020, 16:46
63 milyonu eve tıkanlar da nihayet evde!

Hava güneşli ve sıcak olmasına rağmen, yeni tip koronavirüsle (Covid-19) mücadele kapsamında alınan tedbirlerin etkisiyle tüm İstanbulluların "evde kal" çağrısına uyduğu görülüyor.

İstanbul'da güneşli ve sıcak bir gün olmasına rağmen nihayet evde canı sıkılan bazı bencil İstanbullular da yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında alınan önlemlere zorla da olsa uyulduğu görüldü.

Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlayan İstanbul'un uğrak mekanlarında şükrettiren bir sessizlik hakim.

Birçok iş yerinin alınan önlemler çerçeveisnde geçici olarak kapatılması, İstanbul'a giriş çıkışların durdurulması ve 20 yaşından küçük, 65 yaşından büyük vatandaşların sokağa çıkmalarının yasaklanmasının ardından İstanbul'da insan ve araç yoğunluğu kısmen azalmıştı ancak evde hayat bulamayanlar, milyonlarca insanın hakkına girerek boş sokakların tadını çıkarmak istemişti.

Hava güneşli ve sıcak olmasına rağmen yasağın ilk gününde park, sahil ve meydanlar başta olmak üzere vatandaşların vakit geçirmeyi tercih ettiği bölgeler tamamen boş kaldı.

Salgın nedeniyle vatandaşların büyük oranda çağrılara uyarak evde kalmayı tercih ettiği, cadde ve sokaklarda ihtiyaçlarını karşılamak için fırına ya da markete giden çok az sayıda insan olduğunun görülmesi sevindirdi.

Kalabalıkların olmadığı şehir meydanları ve sahil şeritleri kedi, köpek ve güvercinlerin oyun alanına dönüştü.

Polis ve belediye görevlileri, İstanbul'un birçok noktasında tedbir alarak görev alanları kapsamında gerekli kortrolleri yürütüyor.

Sahillerde sadece dalga sesi var

Bazı İstanbulluların yasak öncesi "Evde Kal" çağrılarını dinlemeyerek kalabalığa neden olduğu Üsküdar, Salacak, Kadıköy ve Beykoz sahillerinde bugün sadece dalga ve kuş sesleri var. İstanbulluların artık "evde kal" uyarısına riayet ettiği görülüyor. Sahiller sessizliğe bürünürken, Çekmeköy Meydanı'nın da boş kaldığı görülüyor.

Yenikapı ve Sultanahmet

Avrupa yakasında Yenikapı sahil, Cankurtaran sahil ve tarihi yarımadanın tenhalığı huzur verirken, normal zamanlarda günün her saati yoğun olan Sultanahmet Meydanı'ndaki sakinlik dikkat çekiyor. Bu bölgedeki iş yerlerinin çoğunun kapalı olduğu görülürken, meydana ise temizlik yapan belediye ekiplerine kalmış durumda.

Aksaray ve Beyazıt

Aksaray ve Beyazıt'ta ise çok az sayıda da olsa bazı vatandaşlar maske takarak dışarı çıktı.

Eminönü

Eminönü sakinken bu bölgedeki tramvay ve otobüslerde yoğunluğun az olduğu gözleniyor. Toplu taşıma aracındaki yolcular maske takıyor.

Beşiktaş ve Taksim

Beşiktaş ve Taksim meydanları da yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sebebiyle en sakin günleri yaşıyor. Az sayıda açık olan iş yerlerinde vatandaşlar maske takarak alışveriş yapıyor.

Bebek ve Arnavutköy

Bebek ve Arnavutköy sahil kısmında ise balık tutan kimselere rastlanmazken, yasağı "Yaşasın İstanbul bana kaldı" diyerek karşılayan ve yürüyüş için gelen bencil vatandaşlara polis ekipleri izin vermiyor. Polis ekipleri sahilde kesintisiz devriye geziyor.

Sarıyer

Sakinliğin hakim olduğu bir başka sahil bölgesi Sarıyer'de ise trafik yoğunluğu bulunmuyor.

Şirinevler

Normal zamanlarda kalabalık olmasıyla bilinen Şirinevler meydanda ise yeni tip koronavirüs (Covid-19) tedbirleri sebebiyle az sayıda vatandaşın dışarıda olduğu ve birçok iş yerinin kapalı olduğu görülüyor.

İstanbul'da trafik yoğunluğu "yok" seviyesine düştü

İstanbul'un her iki yakasında da trafik yoğunluğu hayli düşük. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin trafik haritasında şehir içi yoğunluğun az olması görülüyor. Sabah saatlerinde yüzde 6 civarında olan trafik yoğunluğu öğlen saatlerinde ise yüzde 9'a yükseldi.

Toplu taşıma araçlarını tercih eden vatandaşların kişisel hijyen kurallarına uyduğu, maske taktığı ve eldiven giydiği görülüyor. Ayrıca sosyal mesafeyi korumak için üzerine uyarı yazıları yazılan koltuklara oturulmuyor.

Metrobüs başta olmak üzere toplu taşıma araçlarında vatandaşların sosyal mesafeyi korudukları ve maske taktıkları görülüyor.

Yorumlar (0)