62 yıllık hasarlı minare, leylek yuvası bozulmasın diye onarılmıyor

Kahramanmaraş'a bağlı Elbistan ilçesinde bulunan Çiçekli Mahallesi'ndeki Merkez Camisi'nin minaresinin aleminde yer alan yuva, 62 senedir leyleklerin vazgeçemediği adres oldu.

YAŞAM 02.05.2021, 21:41 03.05.2021, 15:43
62 yıllık hasarlı minare, leylek yuvası bozulmasın diye onarılmıyor

Kırsal bölgedeki Çiçek Mahallesi Merkez Camisi minaresinin aleminde bulunan yuva, bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte leylekleri misafir etmeye başladı. Yarım asrı geçkin süredir aynı yuvayı kullanan sevimli hayvanlar, adeta köyün sembolü haline geldi.

Hasar aldı ama onarılmıyor

Çiçek Mahallesi'nde ikamet edenler, leyleklerin gelmesiyle birlikte her sene aynı coşkuyu yaşıyor. Yıllar evvel yıldırım düşmesi neticesinde hasar alan minare, misafirlerin rahatsız edilmemesi için onarılmıyor.

Mahalle muhtarı Ergün Bozkuş, leyleklerin minarede yavru yaptıklarını, göç döneminde gittiklerini ve ilkbaharın gelmesiyle birlikte yeniden aynı yere geldiklerini dile getirdi.

"62 senedir sevinç ve mutluluk simgemiz"

Bozkuş, cami minaresinin 1959 yılında inşa edildiğini belirterek, "Minaremizin yapıldığı ilk günden itibaren leylekler gelip buraya yuvalarını yapıyor. Leyleklerin her sene ilkbahar mevsiminde gelmesi, köylülerimiz tarafından uğurlu olarak sayılıyor. Leylekler, bu aylarda gelip, sonbahar aylarında gidiyor. Mahalle sakinlerimiz bu durumdan dolayı mutlu oluyor. Leylekler 62 senedir sevinç ve mutluluk simgemizdir." dedi. 

Bölge sakinlerinden Vahap Türk (84), leyleklerin yıldırım düşmesi neticesinde yanan yuvayı tekrar yapıp yurt edindiğini dile getirdi.

"62 senedir minareye yuva yapıyorlar"

Hayvanları çok sevdiklerini ifade eden Türk, şunları kaydetti:

"Minaremiz 1959 senesinde inşa edildikten sonra leylekler buraya yuva yapmaya başladı. Daha evvel kavak ağaçlarında yuva yapan leylekler, minare inşaatı bittiğinden beri yuvalarını minareye taşıdı. Yine bir ramazan ayında sağanak bir yağmurla minareye yıldırım düştü. Minaredeki yuva alev aldı. Yavrular öldü fakat anne ve babaları uçarak kendilerini kurtardı. Olayın akabinde gökyüzü görünmeyecek derecede leylek gelip yanan yuvanın üzerinde 3-4 gün süresince uçtu. Kısa bir süre sonra leylekler gelip minarenin tepesine tekrar yuva yaptı. Leylekler 62 seneden bu yana aynı yuvaya gelip gidiyor."

Yorumlar (0)