600 yıldır devam ediyor... Yılda bir kez pişiriliyor

Bursa'da 600 seneden bu yana yılda bir defa pişen fakat son 82 senedir yapılmayan çorbadan içmek isteyen yurttaşlar, uzun kuyruklar meydana getirdi.

YAŞAM 13.07.2022, 18:41
600 yıldır devam ediyor... Yılda bir kez pişiriliyor

Abdal Mehmet Hazretleri için senede bir defa pişen çorbadan tatmak isteyen yurttaşlar, uzak yollardan geldi. 

600 senedir yaşatılıyor

Anadolu topraklarında yetişmiş büyük velilerden biri olan Abdal Mehmet Hazretleri'ni anmak adına 600 senedir yaşatılan gelenek kapsamında bu sene de köfteli çorba dağıtıldı. 

Abdal Mehmet Hazretleri, okunan duanın ve dağıtılan çorbanın akabinde mezarı başında yad edildi. Senede bir defa pişirilen çorbadan içmek isteyen yurttaşlar ise uzun kuyruklar meydana getirdi. Yurttaşlar köfteli çorbadan içip, Abdal Mehmet Hazretleri'nin mezarı başında dua etti.

İçinde köfte ve pirinç bulunan çorba ilk olarak yapıldığı tarif olan 600 sene evvelki gibi yapılması için de büyük özen gösteriliyor. 

"82 yıldır yapılmıyordu"

Bu sene de pişen çorbadan tatmak isteyen yurttaşlar, Abdal Mehmet Hazretleri'nin türbesinin yer aldığı alana geldi. 600 senedir pişen çorbanın 82 senelik aranın ardından bu sene üçüncü kez düzenlediğini dile getiren Vatan Sevdalıları Platformu Başkanı Tarkan Gani, "Bu gelenek yüzlerce yıl sürmüş. 1940'tan sonra bir süre ara verilmişti. Biz de 82 senelik aranın ardından bu geleceği yeniden başlattık. Bu 600 senelik bir gelenek, bu geleneği sürdürüyoruz. Bir hayli yoğun bir katılım söz konusu ve her sene katlanarak artacağına olan inancımız tam." sözlerini sarf etti.





Yorumlar (0)