600 bin yıldır görülmüyordu!

Yaklaşık 600 bin yıldır var olduğu kaydedilen Van Gölü Havzası’nda daha önce görülmemiş zebra midye gibi yabancı türler gözlemlendi. Bu yeni türler, bölgedeki doğal türler için tehlike teşkil ediyor.

YAŞAM 07.01.2020, 10:15
600 bin yıldır görülmüyordu!

Van’ın Zernek ve Sarımemet baraj göllerinde gözlemlenen zebra midyeler ile tatlı su kerevitlerinin, doğal türlere zarar verdiği tespit edildi.

Yaklaşık 600 bin yıldır var olduğu aktarılan Van Gölü Havzası’nda şimdiye kadar görülmemiş tatlı su kerevitleri ile zebra midye gibi yabancı türler, doğal ekosisteme de zarar veriyor. 

Van Gölü Havzası’nda uzun yıllardır incelemeler yapan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, bölgeye gelen her yabancı türün doğal türleri tehdit ettiğine işaret etti.

Van Gölü Havzası’nda her geçen gün yeni sorunlarla karşılaştıklarına değinen Dr. Öğretim Üyesi Akkuş, "Son zamanlarda sucul ekosistemler üzerinde oluşan baskı, dünya kurulduğundan beri hiç olmadığı bir boyuta ulaşmıştır. Balıkçılık yönetimi olarak da her geçen yıl yeni sorunlarla karşı karşıya kalıyoruz. Gerek küresel iklim değişimin sucul ekosistemlerde yol açtığı değişikler olsun, gerekse de insan odaklı etkiler olsun, bu noktada Van Gölü Havzası stratejik bir öneme sahiptir. Çünkü ülkemizde küresel ısınmadan en az etkilenecek iki bölge var. Bunlardan bir tanesi Doğu Karadeniz Bölgesi, diğeri de Doğu Anadolu Bölgesi’dir. Bu bölgedeki su kaynakları stratejik bir öneme sahiptir. Bu yüzden buradaki bozulmaları önlememiz lazımdır" diye konuştu.

Zebra midye ve tatlı su kerevitlerinin bölgedeki su kaynakları için ciddi bir tehdit oluşturduğuna değinen Akkuş, "Van Gölü Havzası’ndaki su kaynakları ülkemizin diğer kesimlerine göre büyük sanayi kuruluşlarının olmamasından dolayı oldukça temiz durumdadırlar. Fakat son yıllarda Van Gölü Havzası’nda başta zebra midye olmak üzere, geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan tatlı su kereviti buradaki su kaynakları için ciddi tehditler oluşturuyor. Yabancı veyahut istilacı olarak ifade ettiğimiz bu türler, buradaki ekolojik yapıyı tehdit eder bir boyuta gelmiştir" ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)