53 saatlik yangında küle dönen İzmir'in ormanları yeşerdi

İzmir Karabağlar’a bağlı Tınazlı Mahallesi’nde 2019 senesinde çıkan yangında büyük bir alan küle dönmüştü. Yangın, 53 saatin ardından kontrol altına alınabilmişti. Kül olmuş alana 2,5 senede 6,5 milyon adet fidan dikildi ve 1,5 ton tohum ekildi. Tınazlı şimdi, hiç olmadığı kadar yeşil, yöre halkı ise hiç olmadığı kadar mutlu.

YAŞAM 25.03.2022, 10:54 26.03.2022, 11:44
53 saatlik yangında küle dönen İzmir'in ormanları yeşerdi

18 Ağustos 2019 günü, İzmir’de büyük bir orman yangını meydana geldi. Karabağlar ilçesine bağlı Tırazlı Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda çıkan yangın, 53 saatte ancak kontrol altına alınabildi. Çevre illerden orman işçileri ve itfaiye personellerinin sevk edildiği yangında yüzlerce gönüllü de ekiplere destek verdi. O yangın yalnız İzmir’in değil Türkiye’nin kalbinde derin bir yara açtı. Yüzlerce hektarlık ormanın kül olduğu yangında soğutma çalışmalarının tamamlanmasının ve toprağın dinlendirilmesinin ardından İzmir Orman Bölge Müdürlüğü harekete geçti. 



2,5 senede milyonlarca fidan dikildi

Yangının üzerinden geçen 2,5 senelik sürede ormanda sağ kalan tohumlara ek olarak 6,5 milyon adet fidan dikildi ve 1,5 ton tohum ekildi. Alanın yeniden yeşillenmesi için büyük emek veren İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri amacına ulaştı. Bölge Müdürü Zafer Derince, yaşananlarla ilgili şunları aktardı: “2019 senesinde çıkan yangın söndürüldükten sonra soğutma çalışmaları daha başlamadan orman mühendislerimiz sahaya inip incelemelerde bulundular. Ardından soğutma çalışmaları yapıldı ve toprak bir süre dinlenmeye bırakıldı. Mühendislerimiz bu süre zarfında nasıl yol izleneceği hakkında strateji haritası oluşturdular. Hangi teknik işlemleri uygulayabileceğimiz hakkında çok araştırma yaptık. Saha soğutulduktan ve boşaldıktan sora orman kesim işçilerimiz devreye girdi. Önce ormanda bulunan tohumlar doğal yollarla gençleştirildi. Doğal yollarla gençleştirilemeyen yerler sürüldü ve buralara teraslar yapıldı. Ardından fidanlarımızı diktik. Yangında küle dönen Tırazlı’da şu anda bir metrekarelik alan bile boş değil.”



“Ormanın her noktası ağaçlarla bezeli”

“Tırazlı’nın her noktası şu anda ağaçlarla bezeli, yemyeşil. O dönemde yangın kulemiz de büyük hasar almıştı. Kulemizi de yeniledik. Yanan alanlara diktiğimiz fidanlar, orman fidanlıklarında üretilen fidanlarımızdan oluşuyor. Asli tür olan kızılçamları alana diktik. Yangın şeritlerine tıbbi aromatik bitki olarak kekik ve lavanta ile selvi diktik. Bu fidanlarımız da tuttu. Bundan sonraki süreçte sürgün vermeye başlayacaklar. Bu sene yağışlar oldukça bereketliydi ve ormanımıza ciddi anlamda katkı sundu. Bu sebeple oldukça memnunuz. 2001-2022 seneleri arasında ise boş kalan ve yanan araziler 105 bin hektarlık sahayı buldu. Biz de bu sahalara toplam 156 milyon fidan diktik. İzmirli hemşehrilerimiz bu konuda endişe etmesinler. Şehrimizdeki hiçbir orman parçası imara, ranta açılmayacak. Boş kalan ve yanan yerler yeşillendirilecek, ağaçlandırılacak. Ülkemiz, ormancılık alanında dünyaya örnek olacak bir ülkedir. Ağaçlandırma konusunda Avrupa’da 1’inci, dünyada 4’üncü sıradayız. Avrupa ülkeleri arasında orman varlığını en fazla artıran ülkeler arasındayız. Orman görevlileri olarak ülkemizi yeşillendirmeye ara vermeden devam ediyoruz.”



“Yangınlara karşı hep hazır durumdayız”

“İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerimiz 2021 senesinde 1 idare helikopteri, 1 uçak ve 6 helikopter ile yangınlara kısa sürede müdahale etti. Bu sene de helikopter ve uçak sayılarımızı artırdık. Yeni arazözler satın aldık. Yangınlara karşı ve ormanlarımızı korumak için yeni ekipler oluşturuyoruz. Sayın Bakan’ımızın da açıkladığı üzere yangın söndürmede çalışacak işçi istihdamı yapılacak. Tabi inşallah bir daha hiçbir şehrimizde yangın yaşamayız. Ancak bu ihtimale karşılık orman teşkilatı olarak hazır durumdayız. Daha yeşil bir Türkiye için hep birlikte çalışalım. Bildiğiniz üzere 21 Mart, Dünya Ormancılık Günü olarak kutlanıyor. 1971 senesinde bu gün, ormanlara ve ormancılara verildi. Hafta boyu da kutlamalar devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü ekipleri çeşitli etkinlikler düzenliyor. Orman bilincini ve ağaçlandırmayı artırmak konusunda sivil toplum örgütlerinde ve okullarda eğitimler veriyoruz. Biz de İzmir Bölge Müdürlüğü olarak tüm ilçelerimizde ağaçlandırma faaliyetleri yürüttük. Okullarımızda ormancılık hakkında tiyatrolar sergiledik. Bu seneye mahsus olarak “Orman Vatandır Çanakkale Ruhu” temasıyla bir de belgesel hazırlandı ve yayınlandı. Bu belgesel film, İzmir’deki tüm sinema salonlarında gösterildi. Bu konuda olumlu dönüşler aldık.”

Yorumlar (0)