50 yılda canlı türlerinin üçte biri yok olabilir!

İklim değişikliği ile ilgili yürütülen çalışma, gelinen korkunç boyutu ortaya çıkardı. 50 yıl içinde canlı türlerinin üçte biri yok olabilir.

YAŞAM 14.02.2020, 12:31
50 yılda canlı türlerinin üçte biri yok olabilir!

Amerika Birleşik Devletleri'nde yürütülen yeni bir araştırma, iklim değişikliğinin 2070'e kadar hayvan ve bitki türlerinin üçte birinin yeryüzünden silinmesine yol açabileceğini ortaya çıkardı.

Yüzde 44'ü çoktan yok olmuş bile!

Arizona Üniversitesi Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Departmanı araştırmacıları Cristian Roman-Palacios ve John J. Wiens'in öncülük ettiği bilimsel çalışmada, belli periyotlarla, dünyanın farklı yerlerindeki 581 bölgede bulunan 538 canlı türü ve bölgelerin iklim verileri değerlendirildi. Çalışma sonucunda şimdiye kadar 538 canlı türünün yüzde 44'ünün çoktan yok olduğu tespit edildi.

Sıcaklık artışları böyle devam ederse...

Çalışmada sıcaklık artışlarının şu an olduğu gibi devam etmesi hâlinde 2070'e kadar türlerin üçte birinin yok olacağı öngörüsünde bulunulurken, daha büyük sıcaklık artışlarının yaşanması durumunda kaybın daha fazla ve daha hızlı olabileceğine vurgu yapıldı.

Araştırmaya liderlik edenlerden John J. Wiens, yaptığı açıklamada, iklim değişikliği ile mücadelede Paris Anlaşması'na sadık kalınırsa daha az kaybın olacağının altını çizdi.

Ürkütücü sonuca sahip olan araştırmanın sonuçları, "Proceedings of the National Academy of Sciences" dergisinde yayımlandı.

Yorumlar (0)