50 büyükbaş bir anda yere yığıldı

Merada otlatılırken zehirlenen 50 büyükbaş hayvanı kurtarmak için ekipler seferber oldu.

YAŞAM 20.07.2019, 17:45
50 büyükbaş bir anda yere yığıldı

Akıllara durgunluk veren olay Tunceli ilinin Ovacık ilçesinde yaşandı. Tunceli ilinin Ovacık ilçesine bağlı Koyungölü köyü Şihamor mezrasındaki merada köylülerin ineklerini otlatan Mehmet Gülmez, hayvanların teker teker yere düştüğünü gördü.

Hayvanların teker teker öldüğünü fark eden çoban Mehmet Gülmez, durumu köydekilere ve İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerine haber verdi.

Meraya gelen ekipler ve hayvan sahipleri, sürüdeki üç ineğin telef olduğunu gördüler. Ölen büyükbaş hayvanlardan örnekler alan ekipler, iş makineleriyle hayvanları toprağa gömdü.

Tarım Müdürlüğü ekipleri tarafından sürüdeki 50 ineğe de ilaç verildi.

Olayın meydana geldiği Koyungölü köyü Muhtarı Ecevit Keser, hayvanların zehirlenmeden kaynaklı telef olduğunu dile getirdi. Köylülerden haberi alır almaz Tarım Müdürlüğü ekiplerini aradığını anlatan Koyungölü köyü Muhtarı Ecevit Keser, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"İlçe Tarım Müdürünü aradım, ekipler geldi. Veterinerler hemen yerinde müdahale edip ilaç verip hayvanları tedavi etti. Ardından Tunceli'den bir ekip daha geldi. Telef olan ineklerden numuneler aldılar. Köy çevresinde atık sular var, onların analizinin de yapılması için numune alındı. Asırlardır bu bölgeden hayvanlar gelip gidiyor. Biz böyle bir şey ile bugüne kadar hiç karşılaşmadık."

Besicilerden Mahmut İnal ise iki ineğinin telef olduğunu söyleyerek, "Köyde tarla suluyordum. 'İnekler ölüyor' diye haber geldi. İneklerin yanına geldik ki hayvanlar sudan ya da başka bir şeyden zehirlenmişler. İki ineğimi birden kaybettim. Mağdur oldum. Geçimimizi ineklerle sağlıyoruz. Yetkililerin yardımınız bekliyoruz." dedi.

Yorumlar (0)