49 yıllık usta altın değerindeki mesleğini 10 günde öğretiyor

Bursa'da 49 yıllık usta Selman Öztürk, dedesi ve babasından öğrendiği kozadan iplik çıkartma işini belirli bir ücret karşılığında 10 günde isteyenlere öğretiyor.

YAŞAM 12.07.2021, 09:33 12.07.2021, 16:58
49 yıllık usta altın değerindeki mesleğini 10 günde öğretiyor

Bursa’da bir zanaatkar dedesinden öğrenmiş olduğu ve unutulmaya yüz tutan kozadan iplik çıkartma işini 10 günde isteyenlere öğreterek meslek sahibi yapıyor.

Bursa Mudanya’da yaşamını sürdüren Selman Öztürk, dedesinden kazandığı ipek böceği kozasından iplik çıkarma işini yüzlerce senedir aynı teknikle yaparak isteyen herkese 10 gün içerisinde öğretiyor. Evinin bahçesinde köyde kurduğu kerpiç ile yaptığı ocakta odun ateşinde ısıtmış olduğu suda ipek kozalarını önce sıcak su içerisinde yumuşatıp kozaların uçlarını süpürgeç uçlarıyla çıkartan usta ardından uçları tezgahta çevirip makaraya sararak iplik elde ediyor.

10 günde mesleği öğreniyor

Dedesinden öğrenmiş olduğu teknikle işi yapan Öztürk, bu işin Bursa’daki son temsilcilerinden. Kaybolmaya yüz tutan mesleği meraklılarına 10 gün içerisinde açmış olduğu kursla öğretiyor. Öztürk’ün köyde kurmuş olduğu iplik çıkartma atölyesine çok sayıda fotoğraf sanatçısı belli bir ücret karşılığında 10 günde mesleği öğreniyor.

Yorumlar (0)