32 yıl önce terörden dolayı terk etmişlerdi! Şırnak’ta köye dönüşler başladı

Terör örgütü PKK’nın Şırnak'ta 1990'lı senelerde gerçekleştirdiği saldırılar sebebiyle vatandaşların, terk etmek durumunda kaldığı köylerine geri dönüşün yapılabilmesi için altyapı düzenlemesine başlandı.

YAŞAM 11.11.2022, 09:37 12.11.2022, 08:07
32 yıl önce terörden dolayı terk etmişlerdi! Şırnak’ta köye dönüşler başladı

Şırnak'ta kararlılıkla devam edilen operasyonlarda terörden tamamen arındırılan güvenliğin yeniden sağlandığı Cudi ve Gabar dağları bölgesinde 47 köyden ilk kısımda 40'ında iş makineleri ile altyapı çalışmaları sürdürülüyor.

“Hızlı bir şekilde yerleşim bölgelerini açıyoruz”

Edinilen bilgilere göre, 1990’lı senelerde terör saldırısından dolayı boşaltılan köylerin sayısının 47 olduğunu aktaran Şırnak Valisi Osman Bilgin, köylüleri evlerine döndürmek için çalışmaların sürdüğünü dile getirdi.

Bu süre içerisinde İçişleri Bakanlığı tarafından vatandaşların terör sebebiyle meydana gelen zararlarının tazmin edildiğini ifade eden Bilgin, son zamanlarda güvenlik güçlerince yapılan başarılı operasyonlar sayesinde şehir genelinde atmosferin artık huzur verdiğini kaydetti.

"Şehrimizde boşaltılan 47 köyün 40’ını hızlı bir şekilde yerleşime sokacağız. Talep eden vatandaşlarımız dilerse köylerine giderek, evlerini inşa edebilecek, bahçeler, bağları ve tarlalarında çalışmalarına devam edebilecekler" diye konuşan Bilgin, 120 kilometreden oluşan yolun 30 kilometre kısmının ihalesinin düzenlendiğini ifade etti.

Yolun diğer tarafı ile ilgili de faaliyetlerin sürdürüldüğünü dile getiren Bilgin, kanalizasyon, içme suyu, elektrik bahçe sulama sırasında kullanılacak olan telefon ve su hizmetleri gibi hususlarla ilgili kurumlar tarafından çalışmaların başlatıldığını belirtti. Bilgin, vatandaşların bu çalışmadan memnun olduğunu sözlerine ekledi.

“İnsanın köyü gibisi olmuyor”

Gabar Dağı civarında bulunan Kayaboyun köyünü 1993 senesinde terk etmek durumunda kalan ve seneler sonrasında evlerine geri gelen vatandaşlardan Ali Meşe (80), uzun süredir büyük bir hasret duydukları köylerine "Köye Dönüş Projesi" çerçevesinde 7 sene önce geldiklerini ve artık hayatlarını burada devam ettirdiklerini belirtti.

Altyapının düzenlendiğini aktaran Meşe, "Köyde bahçemizi ve bağımızı ekiyoruz, burada hayvanlarımız da var, onları otlatıyoruz. Nereye giderseniz gidin, insanın kendi evi gibi bir yer olmuyor. İnsan kendi köyünde çok rahat ediyor. Bu konuda devletimize teşekkür ediyoruz, köyümüze parke taşları döşenmiş ve yollarımızın hepsi asfaltlamış" dedi.

Hiçbir sorunumuz yok, huzurumuz var”

Köye dönüş için su, elektrik ve yol gibi imkanların sağladığını ifade eden Osman Meşe, "Devletimiz burada her türlü çalışmayı yapmış. Köyde hiçbir sorunumuz yok, huzurumuz var. Buradan gitmeden önce yolumuz yoktu. Sadece traktörle dolaşabiliyorduk. Şu anda yollarımızın hepsi asfalt. Arabalar kolay bir şekilde gidiyor ve geliyor” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)