3 asırlık ağaca kimse dokunamıyor: Sebebi çok farklı

Kayseri Kocasinan’da 1700’de dikildiği öne sürülen ve ‘7 kardeş’ olarak adlandırılan ağaçlara, halk arasında ‘Bu ağacı yakarsan korkuturlar’ şeklinde yayılan söylem yüzünden kimse dokunamıyor.  

YAŞAM 09.08.2021, 17:37 10.08.2021, 11:33
3 asırlık ağaca kimse dokunamıyor: Sebebi çok farklı

Kocasinan’da bulunan, 1700’lü senelerde dikildiği belirtilen ve 7 adet olması sebebiyle halk arasında ‘7 kardeş’ olarak adlandırılan ağaçlardan 6’sı zamana yenik düştü. 

“Ağaçları yakarsan korkuturlar”

Mahalle sakinleri, ‘Bu ağaçları yakan olursa korkutulur’ şeklinde halk arasında yayılan bu söylem yüzünden ağaçları olduğu yerden kaldırmadı. 

Mahalle muhtarı Mustafa Gerçek, “Kesin tarihi bilinmeyen bu ağaç 1700’lü senelere dayanıyor. Bu ağaç, atalarımızdan kalan, 7 kardeş olarak adlandırılan ve halkımızın değer verdiği ağaçlardandır. 2020’nin başlarında 7 kardeş adıyla bildiğimiz ağaçlardan 6 tanesi devrildi. Fakat yalnızca bir tanesi yaşamaktadır. Kalan 1 ağaç, inşallah köyümüzün tarihi olarak yaşamaya devam etmesi için elimizden geleni yapacağız. Çocukluğumdan beri duyarım ben. Bu ağaçlardan bir parça yakarsan ‘korkuturlar’ tarzı sözler, atalarımız tarafından söylenmişti. Günümüz koşullarında da bu hâlâ gündemdedir. Ağaçlar şu anda devrilmesine rağmen halkımızca götürülüp yakılmaz. Bu ağaçların böyle bir öyküsü var fakat niye böyledir bu bilinmez.” sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)