24 yıl yatan Müslüman-Siyah kardeşler suçsuz çıktı

ABD'de iki kardeşin cezaevinde suçsuz yere 24 yıl yattıkları ortaya çıktı. Kardeşlere 4 milyon dolar tazminat ödenecek.

YAŞAM 19.06.2020, 10:14
24 yıl yatan Müslüman-Siyah kardeşler suçsuz çıktı

Maryland eyaleti Kamu İşleri Kurulu oybirliğiyle, boş yere 24 yıl hapis yattığı ortaya çıkan iki erkek kardeşe toplam 4 milyon dolar tazminat ödenmesini kararlaştırdı.

Kararın detaylarına göre, Eric Simmons ve Kenneth "JR" McPherson'a 5 yıl boyunca eşit parçalara bölünerek 1,9'ar milyon dolar ödeme yapılacak. ABD 2025 yılına kadar kardeşlere toplamda 3,8 milyon dolar ödeme yapmış olacak.

Olay

Eric Simmons ve Kenneth "JR" McPherson kardeşler, 1995 yılında Doğu Baltimore'da Anthony Wooden cinayetini planlamak suçlamasıyla ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Kar amacı gütmeyen gönüllü kuruluş Innocence Project, maktül Anthony Wooden'ın öldürüldüğü saatte Simmons ve McPherson kardeşlerin başka yerlerde olduklarını kanıtladı ve erkek kardeşlerin serbest bırakılması için yoğun mücadele etti.

Polisin, cinayetin işlendiği bölgede yaşayan bir kadına "kirasını ödeme" sözü verdiği ve karşılığında Simmons ve McPherson kardeşler aleyhine ifade vermek için yönlendirdiğini savunan Innocence Project kuruluşu, kadının daha önce de Batı Baltimore'daki bir silahlı saldırı için benzer bir teklifi kabul ettiğini ileri sürmüştü.

Mahkeme sürecinde polisin 13 yaşındaki bir erkek çocuğunu da Simmons ve McPherson kardeşleri suçlu göstermeye zorladığı belirtilmişti. Innocence Project kuruluşuna göre 13 yaşındaki çocuk, dava sırasında ve öncesinde ifadesini değiştirmişti ve her bir ifade bile kendi içinde çelişkilerle doluydu.

Innocence Project kuruluşu sonunda mücadeleyi kazandı ve Simmons-McPherson kardeşler 2019 yılında serbest kalmıştı.

Washington Post'un sorularını cevaplandıran Eric Simmons, "Hapisteyken annemizi kaybettik. Bunun ne demek olduğunu tahmin ediyorsunuzdur. Tazminat belki geçimimiz konusunda bizi rahatlatabilir ancak para, demir parmaklıklar arkasında geçirdiği o koskoca zamanı geri getirmez." demişti.

Yorumlar (0)