24 TL'ye 3 gün boyunca ısıtan soba yaptı

Antalya’ya bağlı Alanya ilçesi esnaflarından Özgür Çiftçi, geliştirdiği soba düzeneği sayesinde, 1,5 litre benzin harcayarak 3 gün boyunca dükkanını ısıtıyor.

YAŞAM 13.02.2022, 23:48
24 TL'ye 3 gün boyunca ısıtan soba yaptı

Alanya’da 16 senedir esnaflık yapan Çiftçi, zamlanan elektrik faturalarının akabinde tasarruf etmek maksadıyla bir soba geliştirdi. Çiftçi, geliştirdiği soba sayesinde dükkanını 8 voltluk akvaryum motoru ve 1,5 litre benzinle ısıtarak, zamlanan elektrik faturasını en aza indirmeyi amaçlıyor.

"Daha da geliştirilebilir"

Sobanın an itibarıyla başlangıç basamadığında olduğunu ve bu sistemi daha ileriye götüreceğini söyleyen Çiftçi, “Zaman bulduğumda veyahut gereksinim duyduğum anlarda farklı projelerle uğraşıyorum. Yüksek elektrik faturalarına karşı neler yapabilirim diye kendi kendime düşündüm. Aklıma bu yönde bir fikir geldi. İlk etapta yalnızca deneme maksatlı olarak başladığım bir projeydi fakat daha da geliştirilebilir. Farklı üniteler eklemek suretiyle elektrikten de tasarruf edilebilir.” sözlerini sarf etti.

"Günlük ortalama 8 saat çalıştırıyoruz"

Sistemi çalıştırdığında dükkanının ısısının 2 derece yükseldiğini kaydeden Çiftçi, “1,5 litrelik benzinin içine 8 voltluk iki adet hava motoruyla hava veriyoruz. Benzinin içindeki gazı yeniden suyun içine verip ayrıştırıyoruz. Gazı, sıcaklık derecesini ayarlayarak sobanın içine veriyoruz. Bu şekilde bir sistem yaptık. Saatte 8 volt kadar elektrik harcıyor. Çok fazla bir harcama değil. Benzin ise günlük ortalama 8 saat kadar çalıştırdığımızda 3 gün boyunca yetiyor. Bir eve böyle bir sistem kurulduğunda farklı bir ısı kaynağına gereksinim olmayabilir.” şeklinde konuştu.

“Elektrik harcaması ortadan kaldırılabilir"

Soğuk coğrafyalar için tüketim miktarının artabileceğinin altını çizen Çiftçi, “Bu, iki veyahut üç parça ile geliştirilebilir. Elektrik harcaması bir panel yardımıyla ortadan kaldırılabilir. Önemli olan yalnızca panelle gazı depolamak. Gazı depoladıktan sonra gerekli olan yalnızca kullandığımız akaryakıt olacak. 2 litre kadar benzinle 4 gün süresince bir oda sıcaklığına ulaşılabilir. Bu yorumu Alanya'daki hava koşulları için yapıyorum. Mekatronik eğitimi aldım. Aklımda bir sürü proje var. İnsanlara faydam dokunsun istiyorum." ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)