2300 kişinin canına mal olan Samsun depremi yeniden yaşandı

1943 senesinde Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda meydana gelen ve 2300 kişinin hayatını kaybettiği 7.2 büyüklüğündeki deprem, Samsun’da yeniden canlandırıldı. Samsun ve çevresindeki 3 şehirden toplam 3500 gönüllünün katıldığı tatbikat, nefesleri kesti.

YAŞAM 11.04.2022, 17:08 12.04.2022, 09:40
2300 kişinin canına mal olan Samsun depremi yeniden yaşandı

AFAD, UMKE, KBRN, Sahil Güvenlik ve jandarma ekipleri bugün Samsun’da buluştu. 26 Kasım 1943 tarihinde Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın orta kesiminde meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremi yeniden yaşayan halk, olası büyük bir depreme karşı tatbikat düzenledi. 1943 senesinde düzenlenen depremde 2300 kişi hayatını kaybetmişti. Aynı senaryonun günümüzde de gerçekleşme ihtimaline karşılık düzenlenen tatbikatta enkaz altında ve binaların yüksek katlarında maruz kişilerin günümüzde nasıl tahliye edileceği gösterildi. 



Arama kurtarma ekipleri iş başındaydı

Sahil Güvenlik, jandarma, UMKE, AFAD ve STK’lardan ve Sinop, Amasya, Ordu ve Samsun’dan toplam 3500 kişinin katıldığı deprem tatbikatında sözde ölü ve ağır yaralı vatandaşlar enkazlardan kurtarıldı ve morglara taşındı. Evlerinde kalamayan kişiler için ise sokaklarda çadırlar kuruldu. Ayrıca senaryo gereği, Çorum’da bir fabrikada da kimyasal sızıntı başladı. KBRN timleri fabrikaya derhal müdahale etti. Deprem bölgesinde iletişimi kurabilmek için ise mobil haberleşme araçları sağlandı. 

Karadeniz’in en büyük tatbikatı yapıldı

Karadeniz’de gerçekleştirilen en büyük deprem tatbikatı hakkında konuşan Samsun Vali Yardımcısı Hasan Öztürk, tatbikatlarda “uygulanabilirlik” ve “sürdürülebilirlik” şeklinde iki kural olduğunu ifade ederek tatbikatları önemsediklerini dile getirdi. Ayrıca AFAD’ın mobil uygulamasının da telefonlara indirilmesi gerektiğini ifade etti. 



26 Kasım 1943 Ladik depremi

26 Kasım 1943 tarihinde Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın orta bölgesinde, Ladik ve Tosya mevkileri arasında gerçekleşen deprem, 7.2 büyüklüğündeydi. Oldukça yıkıcı olan bu deprem, batıda Erbaa’dan doğuda Ilgaz’a kadar uzanan 300 kilometre uzunluğunda ve 20 kilometre genişliğinde bir alanı etkiledi. Adeta harabeye dönen bu bölgede tüm köy ve kasabalarda hissedilen depremde bina ve evlerin yüzde 75’i yıkıldı. Tarihi binalar ile kamu binalarında da büyük yıkım ve hasar oluştu. Telgraf hatları, tren yolları ve bazı karayolları onarılamayacak derecede hasar aldı. Deprem sonrasında pek çok noktada yangın çıktı. 5 bin kişinin yaralandığı depremde yaklaşık 2300 kişi hayatını kaybetti. 

Yorumlar (0)