230 yıllık kilise, kentsel dönüşümün gölgesi altında!

Erzurum’un Saltuklu Mahallesinde başlayan kentsel dönüşüm, 230 yıllık kiliseyi tek başına bıraktı. Sahibinin Almanya’da yaşaması ve herhangi bir değişime izin vermemesi nedeniyle Surp Minas Kilisesi, mahallede başlayan Gez Köy Kentsel Dönüşüm Projesi’nin ortasına harabe bir şekilde duruyor.

YAŞAM 24.03.2021, 13:52 25.03.2021, 11:56
230 yıllık kilise, kentsel dönüşümün gölgesi altında!

1790 yılında Erzurum’un Aziziye ilçesine bağlı Saltuklu Mahallesi’nde yapılan Surp Minas Kilisesi, neredeyse 230 yıldır dimdik ayakta şekilde duruyor. Ancak kilisenin çevresinde Gez Köy Kentsel Dönüşüm Projesi adında bir çalışma başlatıldı. Ermeniler tarafından inşa edilen kilise, atıl durumda kaldığı için defineciler tarafından da kaçak şekilde kazılmaya devam ediliyor. Belediye yetkilileri ise, Kilisenin sahibinin Almanya’da yaşadığını saptadı.

Kilisenin sahibi, kentsel dönüşüme engel oluyor

Kilisenin sahibi, yetkililere restore yapılmasına izin vermediği gibi yer değişimi içinde izin vermiyor. Kentsel dönüşümü ortasında harabe bir şekilde kala kalan kilise, Aziziye Belediyesi tarafından restore edilmek isteniyor. Bu şekilde kentsel dönüşüm projesine de ortak edilerek turizme açılması hedeflenen kiliseye, Almanya’da yaşayan Türk sahibi engel oluyor. Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, mal sahibinin kilisenin harabe kalmasını istediğini belirterek, kentsel dönüşüme de engel olduğunu da söylüyor.

Belediyenin eli kolu bağlandı

Kilisenin definecilerin ve madde bağımlılarının uğrak yeri haline geldiğini söyleyen Orhan, kilise için daha önceden Anıtlar Kurulunun tescil kararı olduğunu belirtti. Orhan, Anıtlar Kuruluna bu kilise için renovasyon projesi sunduklarını söyledi. Ancak mal sahibiyle bir anlaşmaya varamadıklarını belirten başkan, maliyetine rağmen ellerini taşın altına koyduklarını söyledi. Bölgede şantiyeler olduğunu belirten Orhan, TOKİ ve özel sektörler tarafından bölgeye 1013 konuk yapıldığını belirtti. Kilisenin kötü görünümünden kurtulup, yeni bir görünüme kavuşmasını dilediklerini belirten Orhan, mal sahibi ve avukatıyla yüz yüze görüşmeler yaptıklarını da belirtti. Mal sahibinin herhangi bir girişimde bulunmadığını belirten Orhan, bir anlaşma sağlanamadığı için de belediye olarak bir işlem yapmak konusunda ellerinin kollarının bağlı olduğunu söylüyor.

Yorumlar (0)