20 yıl sonra İstanbul'da mezar bile kalmayacak!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, şehirde 20 yıl sonra mezar defnedilecek yer kalmayacağını açıkladı.

YAŞAM 20.01.2020, 10:40 20.01.2020, 11:30
20 yıl sonra İstanbul'da mezar bile kalmayacak!

İstanbul'da günde hayatını kaybeden kişi sayısı ortalama 220'yi buluyor. Şehirde yıllık ortalama ölüm sayısı 77 bin olmasına rağmen hayatını kaybedenlerin mezarlarının %30'undan fazlası ise İstanbul dışında gömülüyor. Geçtiğimiz yıl 76 bin 218 kişinin öldüğü açıklanırken bu kişilerin cenazelerinin 22 bin 431'i yurt içinde başka bir şehirde gömüldü, 866'sı ise yurt dışına gönderildi.

"20 yıl sonra gerçekten İstanbul'da gömülecek yer bulmak çok mümkün olmayacak"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Mezarlıklar Daire Başkanı Dr. Ayhan Koç, ölü sayısından dolayı şehirde her sene 250 dönüm mezar arazisine ihtiyaç duyulduğunu vurgularken “Bu ihtiyacı hayatını kaybedenlerin doğdukları illerde defnedilmesiyle azaltabiliriz. Belki önümüzdeki 3-5 yıl için sorun teşkil etmeyebilir fakat 20 yıl sonra gerçekten İstanbul'da gömülecek yer bulmak çok mümkün olmayacak. Zor olacak. Buna çözüm oluşturmak gerekir. En iyi çözüm de Anadolu'ya nakli sağlamaktır" diye konuştu.

"İstanbul'da defini azaltmak şart"

Dr. Koç, bu yönde çalışmalar yapıldığını belirtirken "Karayollarımız ile çalışmalarımız var. Ama hava ve demir yollarını da bunun içine katarak yüzde 32'ler de olan nakil işlemlerimizi yüzde 50'nin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Bütün bu işlemler büyükşehir belediyemiz tarafından ücretsiz yapılmaktadır. Şehirler arası çalışan 70 cenaze aracımız var. İlçe belediyeleriyle işbirliği yaparak bu sayımızı 150'ye çıkarmayı hedefliyoruz. İstanbul'da defini azaltmak şart" dedi.

Hangi mezarlık kaç lira?

İstanbul'da mezarlık fiyatları, İBB Meclisi'nin kararına göre belirleniyor. En yoğun talebin Abide-i Hürriyet, Aşiyan, Çengelköy, Karacaahmet, Nakkaştepe, Ulus ve Zincirlikuyu gibi mezarlıkların da aralarında bulunduğu 1. bölge mezarlıklarda olduğu bilinirken bu mezarlıklarda yer almanın fiyatının 34 bin lira olduğu belirtildi. 2. bölge mezarlıklar arasında bulunan İçerenköy, Maltepe ve Pendik gibi mezarlıkların 14 bin; Çekmeköy, Tuzla, Ümraniye gibi 3. bölge mezarlıklarda ise fiyatın 4 bin 500 olduğu açıklandı. Azınlık grupların mezarlıklarının fiyatı ise 7 bin 150 lira olarak geçiyor. 4. grup mezarlıklar ise 100 lira tutuyor.

Yorumlar (1)
EMİN SABUNCU 4 yıl önce
şuan bile bütün mezarlıklarda paran varsa ver var durumunda