2 büyük deprem görmüştü: Düzce’deki son depremin ardından yıkıldı

Düzce’de 1999 yılında meydana gelen 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinde ufak çaplı hasar gören ancak o dönem güçlendirilerek günümüze kadar kullanılmaya devam eden Sarıdere Camii, kentte önceki gün yaşanan 5,9 şiddetindeki son depreme dayanamadı. Bölge halkı için tehdit oluşturmaya başlayan cami, ekipler tarafından kontrollü bir şekilde yıkıldı.

YAŞAM 26.11.2022, 12:31 27.11.2022, 17:15
2 büyük deprem görmüştü: Düzce’deki son depremin ardından yıkıldı

Düzce’nin Gölyaka ilçesinde meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki deprem gündemdeki yerini koruyor. Şiddetli sarsıntının en çok hissedildiği noktalardan olan Sarıdere köyünde ise ayrı bir hüzün yaşanıyor. Köye 1987 yılında kazandırılan ve son depremde ağır hasar gören Sarıdere Camii için yıkım kararı verildi. 1999 yılında meydana gelen 2 depremden de hafif hasarlı olarak çıkan ancak o dönem güçlendirilerek günümüze kadar kullanılmaya devam eden cami, bu kez ekipler tarafından kontrollü bir şekilde yıkıldı. Kararı doğru bulan köy halkı, her şeye rağmen yıllarca ibadet ettikleri caminin yıkılışı sebebiyle üzüntü içerisinde olduklarını vurguladı.  

“Caminin yıkılması üzücü bir şey, köyümüzün hatıraları var”

Caminin yıkılışını hüzünlü gözlerle takip eden köy sakinlerinden Abdulkadir Akbaş, “Biz sabaha karşı deprem olduğunda panikle, heyecanla uyandık, dışarı çıktık. 1999 depreminin izleri üzerimizde, onun etkileri içinde endişelendik, ismi bile yetiyor. 1980’li yıllarda bu cami inşa edildi, 1987’de hizmete geçti, 1999 depreminde kısmen hasar gördü ve kuvvetlendirildi. Bu depremde yıkım kararı verildi. Caminin yıkılması üzücü bir şey, köyümüzün hatıraları var” şeklinde konuştu.

“Yıkım kararı doğru olsa bile insan üzülüyor” 

Sarıdere Camii’nin köy için farklı bir anlamı olduğunu dile getiren Akbaş, “Büyüklerimizin bu caminin yapımında hizmetleri var, yıkım kararı doğru olsa bile insan üzülüyor. O bizim bir parçamız. Burada bayram namazı sonrasında caminin içinde veya önünde bayramlaşma olurdu, fotoğraflar anı olarak kaldı. Ben üzülerek yıkımı izledim. Yıkım raporu verilmiş, inşallah yenisi daha sağlam, güzel ve dayanaklı olur. Cami son dönemde köy halkı için tedirginlik oluşturuyordu. Çünkü son depremin ardından ciddi hasar gördüğünü fark etmiştik. Söyleyecek sözümüz yok, inşallah bir daha böyle depremler görmeyiz” dedi. 

Yorumlar (0)