19. yüzyıla ait kitabeyi matkapla deldiler!

İstanbul'da Kapalıçarşı'nın Fesciler Kapısı'nın üstünde yer alan 19. yüzyıla ait kitabe matkapla delindi ve üzerine de güvenlik kamerası monte edildi. Sosyal medyada tepkilere yol açan kamera hemen söküldü.

YAŞAM 21.10.2019, 16:19
19. yüzyıla ait kitabeyi matkapla deldiler!

İstanbul'un fethinin ardından Fatih Sultan Mehmet'in emriyle 1460 yılında inşasına başlanan ve dünyanın en eski ve en büyük kapalı çarşılarından biri olan Kapalıçarşı, özellikle kültür ve turizm alanında İstanbul'un simgeleri arasında bulunuyor. Mimarisiyle ilgi odağı olan Kapalıçarşı, her gün 250 bin ile 400 bin kişiyi ağırlıyor. 

Mercan, Beyazıt ve Nuruosmaniye semtlerinin ortasında bulunan Kapalıçarşı'nın bu semtlerin farklı noktalarına çıkan birçok kapısı bulunuyor. Beyazıt'taki Fesciler Kapısı'nın üstünde yer alan ve 19. yüzyılda Hattat Sami Efendi tarafından yazılan tarihî kitabenin üstüne geçtiğimiz günlerde güvenlik kamerası konuldu. 

Kirtabenin üzerine delikler kaldı

Tarihî kitabenin tam ortasına matkapla 3 delik açılarak monte edilen güvenlik kamerasını gören bazı vatandaşlar, bu durumu sosyal medya üzerinden eleştirdi. Bugün o güvenlik kamerasının yerinde olmadığı fark edilirken, kameranın tepkiler nedeniyle söküldüğü bildirildi. Fakat kitabenin üzerinde delikler ve kablolar kaldı.

"Duvarlara her şeyi takıyorlar"

Kapalıçarşı'nın bir diğer kapısı olan Beyazıt Kapısı'nın bir köşesinde de duvara monte edilmiş güvenlik kamerası olduğu fark edilirken, tarihî  çarşının duvarlarındaki birçok klima da gözlerden kaçmadı. Kapalıçarşı'da meyve ve sebze satan Sedat Demiray isimli esnaf, tepkilere neden olan güvenlik kamerasının dün akşam sökülmüş olabileceğini belirterek, "Duvarlara her şey takıyorlar. Delik açıyorlar, kablo döşüyorlar. Benim bildiğim güvenlik kamerası bir şeyi korumak içindir, ama bunların neyi nasıl koruduğunu ben anlamadım." ifadelerini kullandı. 
 

Yorumlar (0)