1892’de üretildi… Tarihi eseri evinde sergiliyor

Malatya’nın Arapgir ilçesinde bulunan evini tarihi eserlerin sergilendiği küçük bir müzeye çeviren 72 yaşındaki antika tutkunu Asım Külah, 1892 yılında üretilen ahşap harman makinesini de gözü gibi koruyor.

YAŞAM 13.06.2022, 12:17 14.06.2022, 08:52
1892’de üretildi… Tarihi eseri evinde sergiliyor

Arapgir ilçesinde, tarihi eserlere ve antika eşyalara düşkünlüğü tanınan 72 yaşındaki Asım Külah, topladığı birbirinden değerli parçaları evinde sergiliyor. Küçük bir müze haline dönüşen ev, yerli ve yabancı turistler tarafından da sık sık ziyaret ediliyor. Asım Külah’ın müzesinde yer alan ve 1892 yılında üretilen ahşap harman makinesi ise görenleri kendine hayran bırakıyor. 

Müzedeki tüm eserler Arapgir ilçesine ait

130 yaşındaki ahşap harman makinesini gözü gibi koruduğunu dile getiren Külah, ziyaretçilerin de tarihi makineye yoğun ilgi gösterdiğini ve bol bol fotoğraf çektiklerini dile getirdi. Müzesinde sergilenen tüm eserlerin Arapgir ilçesine ait olduğunu belirten Asım Külah, ilgiden dolayı çok memnun olduğunu, bundan sonra da yeni eserler keşfedilmek için çalışmalarını sürdüreceğini vurguladı. 

“Evimi ufak çaplı bir müze haline getirdim”

İlçede bulunan tarihi eserlerin heba olmaması adına büyük çaba sarf ettiğini dile getiren Asım Külah, “İlçemizde çok sayıda önemli ve tarihi parça var. Bunların yok olmasına gönlüm razı olmadı. Zaten tarihi eserlere ve antika ürünlere çok meraklı bir kişiyim. Bu eserleri bir araya getirdim. Evimi ufak çaplı bir müze haline getirdim. Burada ziyaretçilerimizi ağırlıyoruz, eserlerimizi inceliyorlar. Bu durum benim de hoşuma gidiyor. İlçemize özgü bu eserlere olan ilgi her geçen artıyor. Biz de elimizden geldiğince eserlerimizi daha da genişletmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.  

“Arapgir ilçesinde uzun süre kullanılmış, ardından bir kenara bırakılmış”

130 senelik geçmişe sahip olan ahşap harman makinesinin kendisi için çok değerli olduğunu ifade eden Külah, “Bu eserimiz, 1892’de üretilen bir ahşap harman makinesi. Arapgir ilçesinde uzun süre kullanılmış, ardından bir kenara bırakılmış. Ben onu burada muhafaza altına aldım. Böylesine önemli ve nadide bir ürününün ziyan olmasına gönlüm razı olmadı. Asırlık eserlerimize hepimizin sahip çıkması gerekiyor. Ben de burada ahşap harman makinemize gözüm gibi bakıyorum. Benden sonra da inşallah yeni nesillere devredeceğiz” ifadelerini kullandı. 

“Aradan 130 sene geçmesine rağmen hala aktif olarak kullanabiliyor”

Ahşap harman makinesinin hala çalışır vaziyette olduğunun altını çizen Asım Külah, “Aradan 130 sene geçmesine rağmen hala aktif olarak kullanabiliyor. Bunlar zaten Osmanlı zamanında büyüklerimiz tarafından uzun süre kullanılmış. Oldukça sağlam, kolay kolay hasar gören malzemeler değil. Büyüklerimiz kullanmış ama elbette onların çocukları, torunları tarafından bir kenara atılmış. Benim de böyle bir merakımı bildikleri için sağ olsunlar, bir tarihi eser varsa hemen bana getirirler. Bu makine de öyle benim elime geçti. Bana emanet ettiler, ben de emaneti gözüm gibi saklıyorum. Gelen ziyaretçilerimizde en çok bu makineye ilgi gösteriyorlar. Tarihi geçmişini öğrenince çok şaşırıyorlar. Fotoğraf çektirenler oluyor. Bu kadar ilgiyi görünce, benim de hoşuma gidiyor. Çünkü burada uzun yıllara dayanan bir emeğimiz var” dedi. 

Yorumlar (0)