17.500 kilometre yol gitti: 7 milyondan fazla izlendi

DEKAMER (Deniz Kaplumbağası Araştırma ve Kurtarma Rehabilitasyon Merkezi) tarafından uydu takip aygıtı takılarak doğal yaşam bölgesine bırakılan 'Tuba' adlı caretta caretta, toplam yedi ülkenin kıyısına uğradı. Takip aygıtı sayesinde rotası haritadan 7 milyon 300 bin defa görüntülenen ve yolculuğunun ne şekilde süreceği büyük bir merakla beklenen 'Tuba', üç senede 17 bin 500 kilometre mesafe kat etti.

YAŞAM 29.08.2022, 18:59
17.500 kilometre yol gitti: 7 milyondan fazla izlendi

Muğla Dalyan'daki DEKAMER personelleri tarafından uydu takip aygıtı takılarak üç sene evvel denize bırakılan deniz kaplumbağası 'Tuba', üç senede 17 bin 500 kilometre mesafe kat etti ve halen yolculuğunu sürdürüyor.

17 bin 500 kilometre mesafe kat etti

DEKAMER'in, TUI Care Vakfı'nın da desteğiyle 28 Ağustos 2019 tarihinde uydu takip aygıtı takarak denize bıraktığı ve 'Tuba' ismi verilen 25-30 yaşlarında olduğu tahmin edilen caretta caretta, uydu takip aygıtıyla ülkemizden Adriyatik'e dek takip edilen ilk caretta caretta oldu.

Kış, beslenme ve göç alanlarının tespit edilebilmesi için izlenen 'Tuba'nın, kumsala veyahut başka yönlere ne şekilde yöneldiği, yerin manyetik bölgesinden, akıntının yönünden ne şekilde etkilendiği de takip ediliyor. 

Takip aygıtı sayesinde rotası haritadan 7 milyon 300 bin defa görüntülenen ve yolculuğunun ne şekilde süreceği büyük bir merakla beklenen 'Tuba', üç senede 17 bin 500 kilometre mesafe kat etti.

Bu denli uzun yola karşın üzerine takılan takip aygıtından halen veri akışı sağlanabilen deniz kaplumbağası, uzmanlar için beklentilerin çok ötesinde veri sağladı ve en uzun süreyle takip edilen kaplumbağa oldu.

İtalya'da olduğu görülüyor

Dalyan'da kumsala bırakıldıktan sonraki iki ayını Marmaris dolaylarında geçiren, ardından bir ay gibi bir süre sonunda Yunanistan'a ulaşan 'Tuba', toplam yedi ülkenin kıyasına uğradı. 

'Tuba', yeni veriler doğrultusunda İtalya'nın güneyinde bulunan Lecce kenti açıklarında yer alıyor. 

Uydu takip aygıtıyla izlenen deniz kaplumbağalarının tüm hareketleri, DEKAMER'in internet sitesi üzerinden takip edilebiliyor. 

Yorumlar (0)