17 gün süren “tam kapanma” devri bitti 

Covid-19 salgınının kontrol altına alınması amacıyla 29 Nisan günü 19.00’da başlayan “tam kapanma” devri, 17 Mayıs Pazartesi 05.00 itibarıyla sona erdi. 

YAŞAM 17.05.2021, 10:42 18.05.2021, 09:42
17 gün süren “tam kapanma” devri bitti 

Covid-19 salgınının kontrol altına alınması amacıyla 29 Nisan günü 19.00’da başlayan “tam kapanma” devri, 17 Mayıs Pazartesi günü 05.00 itibarıyla sona erdi. 1 Haziran 2021 dönemine kadar olan “kademeli normalleşme” takvimi ise hafta sonunda yayınlandı. Şimdi ne olacak?



“Kademeli normalleşme” devri başladı



17 Mayıs 05.00’da sona eren “tam kapanma” dönemiyle birlikte “kademeli normalleşme” dönemi başladı. Hafta sonunda açıklanan normalleşme takvimine göre 1 Haziran gününe kadar uygulanması beklenen bazı kısıtlamalar bulunuyor. Bazı sektörlerin açılma yaşadığının görüldüğü normalleşme takvimine göre vaka sayılarının düşmesiyle birlikte esnafın rahatlamaya başladığı ortaya çıkıyor.



“Normalleşme takvimi” detayları



17 gün süren tam kapanma dönemi geride kaldı. Pek çok sektörün kapanma yaşadığı bu dönemde ise vaka ve vefat sayıları büyük oranda düştü. Bundan sonraki süreçte düşen vaka sayısının daha da düşürülmesine olanak sağlanacak ve kademeli olarak açılma yaşanacak.



Bu kademeli normalleşme dönemi ne getirecek?







Mekanlar



Hafta sonunda yayınlanan kademeli normalleşme takvimine göre restoran, kafe, tatlıcı, pastane, lokanta gibi yeme içme mekanları, hafta içi 07.00-20.00 arasında açık olacak. Fakat bu mekanlarda oturmak yasak olacak. Bu 13 saat boyunca yalnızca gel-al ve paket servis yöntemleri geçerli olacak. Öte yandan 20.00-00.00 arasında kalan 3 saat boyuna ise yalnızca paket servis hizmet verebilecek. 



Gazino, birahane, taverna, nargile salonu, nargile kafe, kahvehane, sinema salonu, dernek lokali, kıraathane, çay bahçesi, internet kafe, bilardo salonları, oyun salonları, yüzme havuzları, halı sahalar, hamamlar, , saunalar, spor salonları, tematik parklar ve lunaparkların kapalılık durumu ise ikinci bir genelgeye kadar devam edecek. Bu mekanlardan çay ocakları için ise bir ayrıcalık bulunuyor:



“Çay ocaklarında tabure, sandalyeler ve masalar kaldırılacak. Burada oturma durumu söz konusu olmayacak. Fakat bu mekanlar, çevrede iş yapan esnafa çay-kahve servisinde bulunabilecek.”



Hizmet ve perakende sektörü sayılan tuhafiye, giyim, züccaciye, terzi, hırdavat, berber, bürolar, ofisler gibi yerler ise hafta içi 07.00-20.00 arasında açık olabilecek.



Sokağa çıkma kısıtlaması devam ediyor



Kademeli normalleşme takvimine göre sokağa çıkma kısıtlaması devam ediyor. Buna göre hafta içi (pazartesi, salı, çarşamba, perşembe) günlerinde 21.00-05.00 arasında kalan akşam-gece saatlerinde sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Hafta sonu kısıtlamasında ise yalnızca saat olarak değişiklik bulunuyor. Cuma günü 21.00’da başlayan hafta sonu kısıtlaması, pazartesi 05.00’a kadar devam edecek.







Fırınlar, marketler ve bakkallar hafta sonu açık



Tam kapanma döneminde cumartesi günleri 10.00-17.00 arasında açık olan fırınlar, bakkallar, marketler, manavlar ve kasaplar, pazar günü boyunca kapalıydı. Fakat yeni normalleşme takvimine göre bu iş yerleri cumartesi ve pazar günleri 10.00-17.00 arasında açık olacak. Buralara gitmek isteyen vatandaşlar, araç kullanmamak şartıyla gidip alışveriş yapabilecek. Araç kullanmama durumu ise engelli vatandaşlar için geçerli olmayacak. Alışverişe giden engelli vatandaşların araç kullanması serbest olacak.



Kademeli normalleşmenin yaşanacağı 1 Haziran 2021 gününe kadar “kısıtlama uygulanan saatler içinde” unlu mamul üreten tüm iş yerleri ve fırınların yalnızca ekmek ve benzeri yiyecekleri satan bayileri açık olacak. 



Marketler, alışveriş merkezleri, pazar yerleri



Zincir marketlerde satışa çıkarılan elektronik, züccaciye, ev eşyası, kırtasiye alanına mensup olan ürünlerin indirimlerinden dolayı oluşan kalabalığın önüne geçmek amacıyla bu ürünlerin hafta sonu satışlarının yasaklandığı belirtildi. Yani “temel ihtiyaç dışındaki ürünlerin” satışları hafta sonlarında yasak olacak. Hafta içinde satışı serbest olan bu ürünlerin ise indirim günleri 5 güne çıkartılacak. Bu sayede oluşan yoğunluğun önüne geçilmiş olacak.



Alışveriş merkezleri, hafta içlerinde 10.00-20.00 arasında açık; hafta sonu ise tamamen kapalı olacak. 



Pazar yerleri hafta içlerinde 07.00-19.00 arasında açık olacak. Öte yandan bu mekanların hafta sonu tamamen yasak olacak.



Okullar uzaktan eğitime devam edecek



Tam kapanma döneminde açık olan kreşler ve gündüz bakım evleri, kademeli normalleşme döneminde de açık olmaya devam edecek. 17 günlük süre zarfında kapanan kreşler ve bakım evleri için ise Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bir değerlendirme yapıldı. Bu değerlendirme zarfında ise tüm kreşlerin ve bakım evlerinin açılmasına karar verildi. Bu süre zarfında anaokulları da açık olacak.



8. ve 12. sınıflar da anaokulları ile birlikte yüz yüze eğitime geçerken diğer tüm eğitim kademeleri ise uzaktan eğitim ile devam edecek.







Mesai saatleri



10.00-16.00 saatleri arasında süren dönüşümlü ve uzaktan mesai saatleri, 1 Haziran 2021 tarihine kadar geçerli olacak. 



STK etkinlikleri ve toplantıları



STK’ların, sendikaların, meslek kuruluşlarının ve bunlara benzeyen yerlerin her türlü genel kurulu, toplantısı, etkinlikleri 1 Haziran 2021 sonrasında icra edilecek. 

Herkes dışarı çıkabilecek! 



65 yaş ve üzerinde olan, her iki doz aşısını da vurulmuş olan kişilerin sokağa çıkma kısıtlaması bulunmuyor. Bu kişiler, hafta içi 05.00-21.00 arasında diledikleri zaman dışarı çıkabilirler. Öte yandan bu kişilerin hafta sonu sokağa çıkmalarında uygulanacak kısıtlamalar, diğer insanlarınkiyle aynıdır. 



65 yaş ve üzerinde olup da hiç aşı olmayan ya da aşının yalnızca ilk dozunu vurduran kişiler ise hafta içlerinde yalnızca 10.00-14.00 arasında dışarı çıkabilecek.



18 yaş ve altı kişiler de hafta içi 05.00-21.00 arasında sokağa çıkabilecek. Bu kişiler için sokağa çıkma kısıtlaması olan herhangi bir saat bulunmuyor. 



İleriki yaş gruplarının ihtiyaçları karşılanacak



İleriki yaş grubu sayılan 50 yaş ve üzeri kişiler ile ağır hasta olan ve ihtiyaçlarını karşılayamayan kişilerin ihtiyaçları, Vefa Sosyal Destek grupları tarafından karşılanacak. Bu kişilerin 156, 155 ve 112 numaralarını aramaları ve ihtiyaçlarını belirtmeleri yeterli olacaktır.







Toplu taşıma araçları



Hafta içi veya hafta sonu ayrımı olmaksızın, saat ayrımı olmaksızın 65 yaş ve üzeri ile 18 yaş ve altı kişiler şehir içi toplu taşıma araçlarını kullanamayacak. Toplu taşıma araçları yalnızca 18 yaş üzeri ile 65 yaş altı kişilere açık olacak.



Şehir içinde faaliyet gösteren dolmuş, otobüs, metro gibi toplu taşıma araçlarında ayakta yolcu alınması yasak olacak. Oturan yolcuların ise araç kapasitesinin yarısı kadar olması ve bir koltuk dolu bir koltuk boş şeklinde oturması gerekecek.



Şehirler arası seyahat



Uçak haricinde şehirler arasında faaliyet gösteren tüm toplu taşıma araçlarında (tren, hızlı tren, otobüs) yolcu taşıma kapasitesinin yarısı kullanılabilecek. Araç içindeki yolcunun oturma şekilleri ise bir koltuk dolu bir koltuk boş şeklinde olacak. Uçaklarda ise tam kapasite kullanım olacak. 



Dinlenme tesisleri açık fakat kısıtlı



Şehirler arasındaki yol kenarlarında bulunan dinlenme tesislerinde ve bunlara bağlı çalışan konaklama tesislerinde yeme-içme yerleri açık olacak. Fakat bir masada en fazla 2 kişi aynı anda oturabilecek. 



Yorumlar (0)