15 günlük bekleyişin ardından inanılmaz manzara

Vahşi yaşam fotoğrafçısı Doğanay Vural, nesli tükenmekte olan olan çizgili sırtlanları, Fırat Nehri'nin kıyısında yavrusu ile birlikte görüntüledi.

YAŞAM 16.03.2022, 20:42 17.03.2022, 17:57
15 günlük bekleyişin ardından inanılmaz manzara

Vural, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, babasının "Öldürme, ölümsüzleştir." önerisiyle küçük yaşlardan itibaren doğal yaşamı gözlemlemeye ve kaydetmeye başladığını aktardı.

"Türkiye'deki yaban hayatını tanıtmak istiyorum"

Bunun için Afrika'ya kadar gittiğini, ikamet ettiği Kızılcahamam'da ve ülkemizin dört bir köşesinde yaban hayvanlarının fotoğrafını çektiğini kaydeden Vural, şöyle konuştu:

"Kızılcahamam'da kızıl geyik, kurt, ayı, vaşak gibi hayvanlar yaşıyor. Dört akbaba türü de o bölgede. Bunları kayda almayı başardım. Yaban hayatımızın tanıtımı ve bu hususta insanların bilinçlendirilmesi için çalışıyorum."

"Özel bir fotokapan sistemi hazırladık"

Vural, ülkemizde nesli tükenmek üzere olan hayvanları fotoğraflamak için Güneydoğu, Doğu ve Karadeniz bölgelerinde gözlemler gerçekleştirdiğini kaydederek, "Fırat Nehri kıyılarında çizgili sırtlanların olduğunu biliyordum. Ben de peşlerine düştüm. Bunun için özel bir fotokapan sistemi hazırladık." dedi.

"O anki heyecanımı anlatamam"

Çizgili sırtlanları kayda almak için uzun bir süre bölgede kaldığını ve bu süreçte çok zorluklar yaşadıklarını ifade eden Vural, şöyle konuştu:

"Yaklaşık olarak 15 gün sonra inanılmaz bir görüntüyle karşılaştık. Ağzında yavrusuyla birlikte çizgili sırtlanı kayda almayı başardık. O anki heyecanımı anlatamam. Nesli tükenmekte olan bir hayvanın yavruladığını görmek büyük bir mutluluk. Fotoğrafları yetkililerle paylaştık. Bu bölge ivedilikle milli park ilan edilmeli."

Vural, çok sayıda gözlemcinin çizgili sırtlan ve Anadolu parsı gibi canlıları kayda alabilmek için çeşitli bölgelerde faaliyetler gerçekleştirdiğini kaydederek, "Kendimi çok şanslı hissediyorum. O hayvanı görüntülemek başlı başına zor, yavrusuyla görüntülemek ise katbekat daha zor." sözlerini sarf etti. 

"En büyük hayalim..."

Vural, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

"İlerleyen dönemde yaban hayvanları için bir rehabilitasyon merkezi açmayı düşünüyorum. Buranın vatandaşlara da açık olmasını istiyorum. Benim hayalim bu. Umarım Türkiye'nin yaban hayatına bir katkım olur."

Yorumlar (0)