138. yaşın kutlu olsun Pablo Picasso!

Pablo Picasso, 20. yüzyılın ilk yarısının en baskın ve etkili sanatçısıydı. Ayrıca, hala hakkında bilmediğimiz birçok gerçek de var.

YAŞAM 26.10.2019, 13:15 26.10.2019, 13:12
138. yaşın kutlu olsun Pablo Picasso!

Dün, 25 Ekim, yirminci yüzyılın en etkili sanatçılarından biri olarak tanınan modern usta Pablo Picasso'nun doğum günü idi. 1881 yılında doğan Picasso, küçük yaşlardan itibaren çevresi sanat ile çevriliydi. Gençliğinde, Malaga'dan Barselona'ya taşındı ve 1896-97 arasında Güzel Sanatlar Okuluna gitti. Daha sonra Madrid'deki Akademiye taşındı. Picasso, yaşamının sonraki 70 yılını gönlünce Mavi Döneminden, Gül Dönemi'ne ve yenilikçi Kübist eserine devam ederek sanatını icra etti. Oradan Neo-Klasikleşme ve Sürrealizm akımlarına yoğunlaştı.

Picasso, hayal edilebilecek neredeyse her akımın bir parçası olmuş, tuval üzerine harika eserler yaratmış, büyülü litograflar oluşturmak için usta baskı üreticileriyle birlikte çalışmış ve hatta Ramié'nin yardımıyla heykel, cam ve özellikle seramik alanlarına da yönelmiştir. Picasso, bugün saygın müzelerde ve özel koleksiyonlarda yaşayan geniş bir eser yelpazesi sundu bizlere. Ölümünden sonra Musée Picasso, mirasçılarının bağışladığı parçalarla açıldı. Picasso zengin bir hayat yaşadı, ölümüne kadar sanatını icra etti, birçok sevgilisi oldu ve çocukları ve  torunlarıyla mirasını yaşatmaya devam ediyor.

1. Picasso'nun tam adı tam 23 kelimeden oluşuyor.

Picasso,Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso adıyla vaftiz edildi. "Picasso" aslında annesi Maria Picasso Lopez'den. Babasının adı Jose Ruiz Blasco.

2. İlk kelimesi çok da şaşırtıcı değil.

Çoğu çocuğun ilk kelimeleri “anne” veya “baba” iken, Picasso en başından beri gerçek bir sanatçıydı. Picasso’nun annesi, ilk kelimenin “piz” olduğunu ve lápiz’in kısaltması olduğunu söyledi - İspanyolca kalem anlamına geliyor. Ailesinin sanat eğitimine erken yaşta başlaması şaşırtıcı değil!

3. 9 yaşındayken ilk eserini yaptı.

Picasso’nun babası José Ruiz y Blasco, oğlunun özel olduğu gerçeğini çabucak kavrayan bir ressam ve sanat öğretmeniydi. Picasso’nun sanat eğitimine 7 yaşında başladı. Ruiz, sanatçıların harika ustaları, ayrıca alçı kalıpları ve canlı modelleri kopyalayarak öğrenmeleri gerektiğine inanan bir akademisyendi. Picasso’nun ilk kalem çizimleri ve yağlı boya tabloları onun çocukken ne kadar yetenekli olduğunu gösteriyor. En eski resmi olan Picador’u, henüz 9 yaşındayken tamamlamıştı.

4. Mona Lisa’yı çaldığından şüphe edildi.


1911'de Picasso 29 yaşındayken Leonardo da Vinci’nin Mona Lisa’sı Louvre’dan çalındı. Fransız şair Guillaume Apollinaire bir şüpheli olarak getirildi ve arkadaşı Picasso'yu dahil etti, bu da sanatçının sorgulama için getirilmesine yol açtı. Her iki adam da sonunda temize çıkarıldı. İki yıl sonra, bir İtalyan Louvre çalışanı Vincenzo Peruggia'nın, bir İtalyan müzesine ait olduğuna inandığı için tabloyu çaldığı keşfedildi.

5. Picasso, oldukça çapkın bir insandı.

Picasso'nun kadınlarla karmaşık bir ilişkisi olduğunu söylemek yetersiz kalacaktır. Picasso iki kez evlendi, ancak hayatı boyunca birçok sevgilisi oldu ve dört çocuğu üç farklı kadın tarafından geride bıraktı. İlk karısı Olga, 1955'te ölene kadar evli kaldı, ancak 1935'ten beri, 17 yaşındaki Marie-Thérèse Walter'la ilişkisini keşfettiğinde ayrı yaşamaya başladılar. Picasso mülkünü Olga ile bölmeyi reddettiği için, Fransız yasalarına göre, yasal olarak evli kalmaktan başka seçeneği yoktu.

6. Hiçbir sanatçının eseri bu kadar çok çalınmadı.

Picasso'nun ürettiği çok fazla sanat eseri göz önüne alındığında, en fazla çalınan, kaybolan veya tartışılan eseri bulunan sanatçı olarak da rekorunu elinde tutması şaşırtıcı olmamalı. 2012 yılında, Sanat Kaybı Kaydı, Picasso'nun çalındığı düşünülen 1.147 eseri listeledi. 2010 yılında bazı yüksek profilli soyguncular tarafından  Paris'teki Musée d'Art Moderne'den çalınan eseri de bulunmaktadır. 2017 duruşması sırasında fail, eserleri çöpe attığını itiraf etti ve 8 yıl hapis cezasına çarptırıldı..

Yorumlar (0)