13 aylık bebeğin böbreğinden çıkan taş şaşırttı!

Elazığ’da 13 aylık Zeynep Arya Bozkurt’un böbreğinden çıkarılmış olan 5 santimetrelik taş şaşırttı. Böbrekte ortaya çıkan taş, mini perkütal tekniği ile başarılı operasyonla alındı.  

YAŞAM 30.09.2022, 17:18 30.09.2022, 17:26
13 aylık bebeğin böbreğinden çıkan taş şaşırttı!

Elazığ’da yaşayan Kübra ve Batuhan Bozkurt çiftinin 13 ay önce doğan kızları Zeynep Arya'nın sürekli hastalanması sebebiyle aile, haftanın çoğunluğunu şehirdeki hastanelerde geçirmeye başladı.

 

Böbreğinden 5 santimlik taş çıktı

Sürekli gaz sıkışması ile yeniden eve gönderilen aile, daha sonra Fethi Sekin Şehir Hastanesi'nde tahlil yaptırdı. Yapılan tetkikler sonucunda kızlarının böbreğinde 5 santimetre büyüklüğünde taş olduğu bilgisi alan aile, Mediline Hastanesi Üroloji Uzmanı Serhat Yentür’e başvurdu. Yapılan detaylı incelemeden sonra Doktor Yentür, perkütal tekniği ile böbrekteki 5 santimetrelik taşı aldı. Minik Arya, başarılı operasyondan sonra sağlığına kavuştu. 

Bebeğin 13 aylık olduğunu söyleyen Üroloji Uzmanı Serhat Yentür, “Bize böbrek taşı şikayeti ile başvurdular. Bize geldiklerinde sol böbreğinde 5 cm’lik taş vardı. Normalde bebeklerde çok görülen bir durum değil fakat büyük bir taş ile karşılaştık. Taş böbreğin içini dolduruyordu. Başka hastanelerde açık cerrahi yöntemi önerilmiş. Biz ise mini perkütal tekniği ile bölgedeki taşları temizleyebileceğimizi bildirdik ve ameliyatını gerçekleştirdik. Ameliyatı çok iyi oldu. Bebeğimiz ameliyattan sonra gayet iyi. Bir aksilik olmazsa taburcu edeceğiz" sözlerini kullandı. 

Bu kadar büyük bir taş olmasının anormal bir durum olduğunu söyleyen Yentür, "Muhtemelen metabolik bir sorun var, onunla ilgili de araştırma yapılacak. Tekrar oluşmaması için tedavi lazım. Aslında ameliyat bu işin başlangıcıdır. Bundan sonra bebeğimizde analizler gerçekleştirilecek, ondan sonra da nedeni araştırılacak. Sebebi için de tedaviye başlayacağız. Bebeğimizi yalnızca bu şekilde bir daha taş olmasından koruyabiliriz" açıklamasını yaptı. 

"Bebeklerde gördüğüm en büyük taşlardan biriydi" 

Kendisinin çok küçük fakat taşın çok büyük olduğunu söyleyen Yentür, "Benim bebeklerde gördüğüm en büyük taşlardan biriydi. Ameliyatı iyi geçti. Bebeğimiz de sağlıklı. Bu ameliyat çok hassas ve zor bir ameliyat normalde. Bebek olması da bu işi biraz daha zorlaştırıyor. Çünkü erişkin bir bireyde 4 buçuk litre kan bulunuyorken, bu bebeğimizde 400 cc kan var. Erişkin bir insanın yarım litre kan kaybında vücut onu tolere ederken, bebeklerde 40 cc’lik kanama bile tolere edilemeyebiliyor. Ameliyat zaten ayrı bir riskti. Çok dikkat edilmesi ve ince teknikler kullanılması gereken bir ameliyatı yaptık. Ameliyatımız çok başarılı geçti. Elazığ’da böyle bir ameliyat yapmak hepimize gurur veriyor. Bebeğimizin böbreğinde ortaya çıkan taş, çok uzun b,r süreçte oluşabilecek bir taş. Bu taş çok kısa sürede oluşmuş. Gebelik döneminde ve sonraki süreçte taş yokmuş, doğumun ardından bu taş oluşmuş. Bu tarz bebeklerdeki rahatsızlıklar erişkin insanlardan farklı oluyor. Metabolik bir problem oluyor, onu da araştırdıktan sonra tedavisine başlayacağız” şeklinde konuştu. 

Kızının doğumdan sonra hasta olduğunu söyleyen Batuhan Bozkurt, “Bir haftada iki kez hastaneye gidiyorduk. Sürekli gaz sancısı yeniden eve geliyorduk. Fethi Sekin Şehir Hastanesinde doktorun teşhisi ile böbreklerinde taş olduğu bilgisini aldık. Fırat Üniversitesi Hastanesinde açık ameliyat yapılacağını aktardılar. Mediline Hastanesinde çalışan Serhat hoca ile tanıştık. Buraya gelerek kızımın ameliyatını gerçekleştirdik. Kızımın böbreklerinde 5 cm büyüklüğünde bir taş olduğu bilgisini aldık. Bir adamın 50 yılda oluşturabileceği taşı kızım 1 yıl içinde oluşturmuş. Başarılı bir ameliyat oldu. Şu anda durumu iyi, hocalarımız ve hemşireler devamlı olarak bizimle ilgilendiler” açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)