11 bin TL'ye sattığı otomobiline 605 bin TL ceza geldi

Adana’da 77 yaşındaki Mehmet Reşat Efeoğlu’na, 11 yıl önce 11 bin TL’ye sattığı aracı için 605 bin 213 TL ceza geldi. İcra davaları devam eden yaşlı adam, “Aracımı sattıktan sonra yeni sahibi alkollü bir şekilde kazaya karışıyor. Bu sebeple sigorta firması cezayı bana veriyor. 3 buçuk senedir davalar devam ediyor fakat henüz sonuçlanmadı. Mağduriyetimin giderilmesini talep ediyorum” yorumunu yaptı.

YAŞAM 15.02.2022, 17:55 15.02.2022, 18:00
11 bin TL'ye sattığı otomobiline 605 bin TL ceza geldi

3 çocuk babası 77 yaşındaki Mehmet R. Efeoğlu, otomobilini 6 Nisan 2011 tarihinde 11 bin TL’ye 37 yaşındaki D.N.A.'ya sattı. Satıştan sonra Efeoğlu, sigorta şirketine giderek zorunlu trafik poliçesini iptal ettirdikten sonra parasının iadesini aldı.

11 bin liralık aracında 605 bin lira ceza geldi

Mehmet Reşat Efeoğlu’na, 2018’in Temmuz ayında Adana 4. İcra Dairesi'nden sigorta şirketinin alacaklısı olduğu ‘İlamsız Takiplerde Ödeme Emri' ifadelerinin yer aldığı 266 bin 458 TL borç gönderildi. Borç karşısında şoke olan Efeoğlu, borcu incelemeye başladığında bir şok daha yaşadı.

Efeoğlu, 6 Nisan 2011'de sattığı aracın 9 Nisan 2011’de, Adana’nın Çukurova ilçesinde zincirleme trafik kazasına karıştığı, araçtaki Kübra K.'nın da kaza sonrası sakat kaldığı bilgisini aldı. Borcun, aracın yeni sahibi D.N.A.’nın alkollü olması sebebiyle Karayolları Trafik Kanunu şartları uyarınca gönderildiğini anladı. 

1 sene sonra 338 bin 755 TL daha ceza geldi

Mehmet Reşat Efeoğlu, araç trafik ve satış sigortası iptal belgesiyle beraber avukatı yoluyla iptal davası açtı. Fakat mahkeme devam ederken 3 Nisan 2019’da Efeoğlu’na, bu defa Adana 5. İcra Dairesi'nden 338 bin 755 TL daha borç kağıdı geldi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Mehmet Reşat Efeoğlu, borçlar yüzünden hastalığa yakalandığını ifade etti. Efeoğlu, “11 yıl önce aracımı noter yoluyla sattım. Daha sonra trafik sigortamın iptali için başvuru yaptım ve iptal ettim. Otomobili sattıktan 7 yıl sonra Adana 4. İcra Dairesi'nden bana 266 bin 458 TL borç geldi. Bu belgelerle itiraz ettim” şeklinde konuştu.

“Mal varlığımı satsam karşılayamam”

“Hukuki açıdan maliki olmadığım bir araç sebebiyle nasıl borçlu olup sorumlu tutuluyorum?” ifadelerini kullanan Mehmet Efeoğlu, şunları aktardı:

“Mantıken kabul edilecek bir durum değil. Noter aracılığıyla aracı satmışım ve alan şahıs kaza yapmış. Sigorta, aracı alan kişiye 15 gün hak veriyor. Bunu bilmesine rağmen sigorta şirketi, bu davayı bana niye açıyor? Bu olayla ilgili ben sigorta şirketiyle görüşüyorum fakat yanıt vermiyorlar. Bu usulsüzlüğün iptalini istiyorum. Bu firmanın davadan vazgeçmesini talep ediyorum. 4 yıldır mahkeme sürüyor. Bu olaylar yüzünden ben hastalandım. Bu olayın hesabını kimden nasıl alacağım? Mal varlığımın hepsini satsam bunu karşılama şansım yok. 11 bin TL’ye 11 yıl önce sattığım araçtan dolayı bu borcu ödememi istiyorlar.”

“Herkesin başına gelebilir”

Sigortacı Talip Gayir, konuya ilişkin yasada boşluk olduğunu, sigorta şirketinin bu boşluk sebebiyle dava açtığını belirterek, “Karayolları Kanununa göre araç alış satış işlemlerinde aracı alan kişi, satanın trafik poliçesini 15 gün boyunca kullanabiliyor. Reşat Bey’in durumu da özel bir durum. Aracı satmasından 3 gün sonra, diğer tarafın sigorta yaptırmaması sebebiyle ve alkollü kaza yapması sonucunda ciddi bir tazminatla karşı karşıya. Bu konuda bir yasa boşluğu mevcut. İlgili sigorta firması da yasadaki boşluktan yararlanarak böyle bir istekte bulunmuş. Olay şu an mahkemeye intikal etti. Sonucu bekliyoruz. Herkesin başına gelebilir. Fakat bu durum, yasalarla düzeltilebilir” açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)