10 bin nüfuslu mahallede ne okul var ne cami! Vatandaşlar ezan sesine hasret

10 bin kişinin yaşadığı Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Fatih Mahallesi’nde okul ve cami olmaması sebebiyle yakınan vatandaşlar, yetkililere çağrı yaparak mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

YAŞAM 09.08.2022, 17:34 10.08.2022, 13:33
10 bin nüfuslu mahallede ne okul var ne cami! Vatandaşlar ezan sesine hasret

Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı olan, okulsuz ve camisiz Fatih Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar isyan ediyor.

Ezan sesine hasret kaldılar

Okul ve cami için çevredeki mahallelere gitmek durumunda kalan Fatih Mahallesi sakinleri, yaz-kış bu durumun zorluk yaşattığını ifade ediyor.

Aydın genelin bin 146 cami bulunurken, 10 bin nüfuslu mahallede caminin olmaması sebebiyle vatandaşlar, ezan sesine hasret kaldıklarını belirtiyor. Şikayetlerini dile getiren mahalleli, yetkililerden destek istiyor.

"Komşu okula gitmekte zorluk yaşıyorlar"

Mahallerinde cami ve okul olması gerektiğini söyleyen Fatih Mahalle Muhtarı Yıldız Karadaş Taşçıoğlu, “Mahallemizde cami, ilkokul ve ortaokulumuz yok. 4+4’e geçilmeden önce mahallemizde Nahit Menteşe İlköğretim okulumuz mevcuttu. İlkokul ve ortaokul öğrencilerimiz bu okula gidiyordu. Fakat 4+4 sistemine geçince Nahit Menteşe Ortaokulu oldu. İlkokul öğrencilerimiz, komşu mahalledeki okula gitmek durumunda kaldılar. Ardından 2 sene önce de ortaokulumuzu depreme dayanıksız iddiası ile yıktılar. Bugüne kadar okulumuzun yapımı için kepçe bile vurulmadı. Bu, okula giden çocuklarımız için çok ciddi handikap ve çok zorluk yaşıyorlar. Asgari ücretle geçinenlerin servis parası ödemesi imkansız. Yaya bir şekilde komşu okula gitmekte de sıkıntı çekiyorlar. 10 bin nüfusun olduğu bir mahallede, ilkokul ve ortaokul olmalı.” sözlerini kullandı.

"Girişimlerimiz sonuçsuz kaldı"

Aydın’da camisi olmayan tek mahalle olduklarını da belirten Muhtar Taşçıoğlu, “Camisi olmayan tek mahalleyiz. Bu anlamda bugüne kadarki girişimlerimiz neticesiz kaldı. İmarda cami alanı için yer ayrılsaydı veya arsamız olsaydı, cami için yardımseverlerden istekte bulunabilirdik. Çok gösterişli ve büyük bir cami talebimiz yok. Yalnızca ibadete cevap verebilecek mütevazı, ucuza yapılmış bir cami istiyoruz. Aydın Valisi Hüseyin Aksoy’un muhtarlar ile gerçekleştirdiği son toplantıda da problemlerimizi dile getirdim ve valimiz gerekenin yapılacağını aktarmıştı. Fatih Mahallesi sakinleri için de onların sözcüsü olarak söz konusu sürecin hızlandırılmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

"Her sabah yürüyerek gidip geliyoruz"

Her sabah çocuklarının zorlandığını söyleyen mahalle sakini Aynur Bulut, “4 çocuğum var. Her bir çocuğum da farklı farklı okullara gidiyor. Mahallemizde bir okulumuz olsaydı zorluk yaşamayız. Ben de biraz rahat ederim. Zaten servis ücretleri yüksek olduğu için çocuklarımıza servis ayarlamıyoruz. Her sabah yaya olarak gidip geliyoruz. Çocuklarımız da yoruluyor ve zorlanıyorlar. Mahalleye bir okul inşa edilirse seviniriz.” açıklamasını yaptı.

"Çocuklar arzu ettikleri eğitimi alamıyor"

Okul mesafesinin uzak olduğunu söyleyen mahalle sakini Hülya Taş, “3 çocuğum var. Çocuğum ilkokula gidiyor. Zaten ilkokul oldukça uzakta ve bu sebeple çok büyük sorun çekiyoruz. Ekonomik açıdan zaten sıkıntılı bir süreçte olduğumuz için çocuklarımız uzak bir okula gittiğinde servise ihtiyaç oluyor. Bu ücretleri ise karşılayabilecek çok aile yok. Bu sebeple çocuğumu uzun mesafe yürüyerek götürmek zorunda kalıyoruz. Yağmur çamur var. Her türlü problem karşısında bunu birlikte göğüslemek durumunda kalıyoruz. Kızım çok yoruluyor. Aynı şekilde okul uzakta yer aldığı için ailelerde bir güvensizlik ortaya çıkıyor. Kendini rahat hissedemiyor. Fatih Mahallesi’nde şu anda neredeyse 3 evde bir ilkokul ya da ortaokul öğrencisi var fakat okulumuz yok. İlkokulda 50 kişilik sınıflar var, çocuklar arzu ettikleri eğitimi alamıyor. Bu anlamda bize destek olunmasını talep ediyoruz. Vatandaş olarak okul talep ediyoruz ve hakkımızı istiyoruz.” şeklinde konuştu.

"Mahallemde okul olmasını isterdim"

Mahallelerinde okul olmasını isteyen 3. sınıf öğrencisi Suna Mira Dilek, “Okula giderken zorlanıyorum. Ayaklarım çok fazla ağrıyor, yürümekte zorlanıyorum. Yürürken hep ‘anne oturalım, dinlenelim sonra gideriz. Anne servisle gidebilir miyim artık’ diyorum. Mahallemde okul olmasını isterdim. Daha çok eğlenirdim ve biraz daha az yürürdüm.” sözlerini kullandı.

“Namazımı evde kılıyor”

15 yıldır Fatih Mahallesi’nde ikamet eden 81 yaşındaki Şevket Karataş, “Hep bir camimiz olsun istedik. Çünkü yandaki mahallenin camisi uzak kalıyor ve bize bir arsa veren çıksın dedik. Ne yazık ki onu da veren çıkmadı. Bir cami yeri bulamadık. Biz camiye gidemiyoruz. Çünkü çok uzağa düşüyor. Yaşım 81 ve yürüyemiyorum. Namazımı evde kılıyorum. Yapacak bir şey yok. Hayırseverlerden bir arsa alabilsek. Bir mescit yaptırırız en azından. Bütün mahallelerin camisi var ama sadece bizim yok. Bir cami istiyoruz. Aynı şekilde okulumuz da yok. Buradaki okulu yıktılar, okul da yok. Buradaki çocuklar yan mahalledeki okula gitmek zorunda kalıyorlar. Çok yazık. Düşünmek lazım.” ifadelerini kullandı.

"Biz ölünce hiç kimsenin haberi olmayacak"

Ezan ve sela sesine hasret kaldığını söyleyen mahalle sakini Mesude Çetin ise şunları aktardı:

“15 senedir bu mahalledeyim ve yıllardır ezan sesine hasret kaldım. Cami için başvuru yaptık ama kimse ilgilenmedi. Ne sela sesi ne de ezan sesi duyuyoruz. Yarın öldüğümüz zaman kimin öldüğü belli olmayacak. Biz ölünce hemen hemen hiç kimsenin haberi olmayacak. Yetkililerden bir an önce camimizin yapılmasını istiyoruz." açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)